Wijndampen

Christie's Amsterdam, Cornelis Schuytstraat 57, Amsterdam. Tel. 020-5755255. Veiling: Rare and fine wines, 22 april, vanaf 11u. Voorafgaand proeverij om 10u.

Christie's Amsterdam zal volgende week dinsdag al vroeg in de ochtend in wijndampen zijn gehuld. Op 22 april worden ruim tienduizend flessen met vooral Franse wijn afgehamerd. Zoals gebruikelijk gaat voor het begin van de veiling een aantal kurken van de fles om potentiële kopers een voorproefje te geven.

Kijkdagen zijn er niet bij de wijnveiling. Kenners hebben genoeg aan de catalogus waarin namen, jaren en classeringen worden vermeld. Bij de mooiste en zeldzaamste wijnen staat een uitgebreidere beschrijving. Wijnexperts van het veilinghuis letten bij de prijsbepaling onder meer op de lege ruimte in de hals van de fles. Het niveau van de wijn in de hals zegt iets over de mate van verdamping en daarmee, in samenhang met de leeftijd, over de kwaliteit. Als bijvoorbeeld bij een Bordeaux het niveau tot halverwege de schouder is gedaald, is dat voor een 30 tot 40-jarige wijn geen slecht teken. Bij een jongere wijn echter wel, omdat dan de kurk te veel damp doorlaat. De toestand van het etiket geeft een indicatie over de manier waarop de fles bewaard is geweest. Onder de inbrengers zijn vaak mensen die een wijnkelder hebben geërfd of hun kelder van de hand doen omdat ze kleiner gaan wonen. De wijnen die dinsdag worden verkocht zijn ondergebracht in 1.150 lotnummers. De meeste lots bestaan uit een dozijn flessen, dat soms uit verschillende soorten is samengesteld. De goedkoopste flessen hebben een minimumprijs van 120 tot 140 gulden per dozijn, de kostbaarder flessen moeten honderden guldens per stuk opbrengen, soms duizenden. Eén enkele Château Mouton-Rothschild uit 1945 wordt geschat op 3 tot 4000 gulden. Maar wie zich herinnert dat een jaar geleden een dozijn flessen van hetzelfde oogstjaar in New York 112.500 dollar opbracht, kijkt van die prijs al nauwelijks meer op. Een dozijn Mouton-Rothschild uit 1959 heeft in Amsterdam een prijskaartje van 10 tot 14.000 gulden. Hoge prijzen zijn er ook voor andere Bordeaux van befaamde châteaux als Lafite, Margaux en Pétrus. De prijzen voor topwijnen zijn de laatste jaren op de internationale markt flink opgedreven, mede door vermogende bieders uit het Verre Oosten, die ook voor een levendige handel in Zuidoost-Aziatische schilderijen hebben gezorgd. Ze zijn bereid enorme bedragen voor rode Franse wijnen neer te tellen en blijken een voorkeur te hebben voor de Pomerol van Château Le Pin. Flessen uit het topjaar 1982 gingen in 1994 nog vanaf 2800 Britse pond per dozijn en stegen vorig jaar van 11.000 tot 22.000 pond (zo'n 68.000 gulden), al zakte de prijs weer iets aan het eind van het jaar.

Op de Amsterdamse wijnveiling zijn volgens Christie's geen wilde prijsopdrijvingen te verwachten. De kopers in Amsterdam, merendeels mannelijke handelaren of verzamelaars, stoppen doorgaans niet ver boven de richtprijzen. Dat maakt het ook voor de eenvoudige wijnliefhebber aantrekkelijk om eens een gokje te wagen op een niet al te prijzige kist. Want een gok blijft het altijd en terugbrengen is er bij het veilinghuis niet bij.

    • Gerda Telgenhof