Licenties verdelen consortium rond DVD

ROTTERDAM, 17 APRIL. Het consortium van tien elektronicafabrikanten die technologie hebben ontwikkeld voor digitale video discs (DVD) valt uiteen. DVD is de opvolger van de compact disc, in staat om veel grotere hoeveelheden beeld, geluid en tekst te combineren.

Philips, de belangrijkste partij in het consortium, zal bij de verkoop van licenties op DVD-technologie nu samenwerken met Pioneer en Sony. Dit heeft het Eindhovense concern gisteren bekendgemaakt. Zeven andere bedrijven die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van DVD konden met dit drietal, dat de bulk van de DVD-octrooien in handen heeft, niet tot overeenstemming komen. Volgens een woordvoerder is de verdeling van de licentie-inkomsten het belangrijkste struikelblok geweest in de onderhandelingen.

Bedrijven die een DVD-speler op de markt willen brengen moeten aan Philips, Sony en Pioneer 3,5 procent van de opbrengst afdragen voor gebruik van technologie. Elk DVD-schijfje dat wordt verkocht levert deze drie bedrijven iets minder dan een dubbeltje op.

DVD-schijfjes zien eruit als een compact disc, maar hebben een veel grotere opslagcapaciteit. De elektronica-industrie verwacht dat DVD de huidige audio-cd's en cd-rom's zal vervangen.

Panasonic heeft in Nederland een DVD-videospeler op de markt gebracht voor minder dan 1600 gulden. Schijfjes hiervoor zijn echter nog niet beschikbaar, zodat de gebruiker zich nog moet behelpen met bestaande audio- of video-cd's, die ook op de DVD-speler kunnen worden afgespeeld. Philips zal het apparaat daarom pas dit najaar in Europa introduceren.

De beeldkwaliteit van de DVD-video is beter dan die van een reguliere videoband. Met de DVD-video kan echter niet worden opgenomen. Philips verwacht dat DVD-video voorlopig alleen aftrek zal vinden bij een kleine doelgroep van filmfreaks.

De zeven overige houders van (deel)octrooien op DVD-technologie (waaronder Hitachi, Matsushita, Toshiba en Time Warner) zullen de licenties hierop nu zelfstandig moeten verkopen. Philips verwacht niet dat het uiteenvallen van het consortium het commerciële succes van DVD in de weg zal staan. “Om de benodigde technologie voor de produktie van de compact disc te vergaren moet je ook bij drie of vier partijen langs.”