Indonesië wel veroordeeld door de VN

GENEVE, 17 APRIL. De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties heeft gisteren in Genève een resolutie aangenomen waarin Indonesië wordt veroordeeld wegens schendingen van de mensenrechten in Oost-Timor. De resolutie werd namens de Europese Unie ingediend door Nederland en kreeg de steun van onder andere de VS, Canada en enkele Middenamerikaanse landen.

De groep van 'ongebonden' landen en de lidstaten van de Islamitische Conferentie stemden tegen of onthielden zich van stemming. Ook Japan en Rusland onthielden zich van stemming.

Eerder nam de commissie van de VN een door Peking ingediende motie aan waarin China werd gevrijwaard van kritiek op zijn mensenrechtenbeleid. Pogingen van het Nederlandse voorzitterschap van de EU om China wel te laten veroordelen via een VN-resolutie stuitten op verzet van met name Frankijk. De Nederlandse minister va Buitenlandse Zaken, Van Mierlo, stelde onlangs dat de EU niet alleen kleine landen moet durven aan te pakken maar ook grote.

De veroordeling van Indonesië volgde na een intensieve campagne van Nobelrijswinnaar Ramos Horta. Die liet in Genève onder ander filmbeelden zien van martelpraktijken, die volgens Indonesische autoriteiten zijn vervalst.

(AFP, Reuter)