Akkoord EU-landen; Belangrijke sport moet op open tv-net

ROTTERDAM, 17 APRIL. Televisiekijkers in de Europese Unie blijven verzekerd van gratis toegang tot de grote sport- en culturele evenementen die achter de decoder dreigen te komen. Dat zijn het Europese Parlement en de regeringen van de EU gisteren in Brussel overeengekomen.

Aanvankelijk bestonden er grote verschillen van mening over het aanpassen van de Europese richtlijn 'Televisie zonder grenzen', maar die zijn gisteren tijdens een speciale bijeenkomst onder leiding van de Nederlandse staatssecretaris Nuis (Media) als voorzitter van de EU overbrugd.

Besloten is dat Europese landen elkaars 'lijsten' met evenementen die op 'open netten' te zien moeten zijn zullen respecteren. Het parlement wilde dat al wel, maar een aantal regeringen, waaronder de Duitse, lag dwars.

“Dit betekent dat evenementen als de finale van het wereldkampioenschap voetbal, de Olympische Spelen en de Europese voetbalkampioenschappen voor iedereen gratis te bekijken blijven”, zei de Britse Labour-afgevaardigde in het Europarlement, Carole Tongue, na de bijeenkomst. Het akkoord moet formeel in mei nog worden bekrachtigd door de plenaire vergadering van het Europese Parlement en een maand later door de raad van ministers.

Volgens een woordvoerder van Nuis is de discussie vooral aangezwengeld toen de Duitse mediamagnaat Leo Kirch vorig jaar voor een miljardenbedrag de Europese rechten aankocht van het wereldkampioenschap voetbal in 2002 en 2006.

Kirch is van plan die rechten weer door te verkopen, maar de angst bestond dat de wedstrijden achter de decoder zouden verdwijnen zonder dat afzonderlijke landen daar iets aan zouden kunnen doen. Betaaltelevisiezenders zouden veel geld over hebben voor dergelijke rechten. In Nederland speelde de komst van het inmiddels weer verdwenen Sport7 een grote rol.

De overeenkomst van gisteren behelst dat als een land als Nederand een groot evenement op een open televisiezender wil laten zien, de Duitse regering zorg draagt dat Kirch dat mogelijk maakt. Europese regeringen moeten elkaars wensen op dat gebied respecteren. Ieder land moet zelf een lijst met belangrijke evenementen bij wet vastleggen, waarna de lijst moet worden voorgelegd aan het de Europese Commissie. Die zal ondermeer oordelen of de wensen van een land 'proportioneel' zijn. De woordvoerder van Nuis laat echter weten dat het mogelijk moet zijn grote toernooien in hun geheel op de buis te brengen, ook als het gaat om wedstrijden die tegelijkertijd worden gespeeld en om samenvattingen achteraf. Aanvankelijk was de richtlijn daar niet duidelijk over.

Pogingen strengere quota vast te stellen ter stimulering van Europese produkties op Europese televisiestations zijn definitief gestrand. De huidige vrijblijvende richtlijnen blijven gehandhaafd.