Zoon Carlos kan vaderschap afdwingen

DEN HAAG, 16 APRIL. De kleinzoon van prinses Irene, Carlos Klynstra, kan het vaderschap van prins Carlos door de rechter laten vaststellen. De Eerste Kamer heeft vorige week met een wetsvoorstel daartoe ingestemd. Per 1 januari 1998 treedt de wet in werking. Buitenhuwelijkse kinderen kunnen hun natuurlijke vader zo verplicht stellen hen alsnog te erkennen.

De oudste zoon van prinses Irene, de 27-jarige prins Carlos, is op 20 januari 1997 vader geworden van een zoon. Het kind heet Carlos Hugo Roderik Sybren en heeft de achternaam gekregen van zijn moeder, de 38-jarige Brigitte Klynstra. De prins liet een maand geleden in een verklaring weten dat er geen familierechtelijke betrekking tussen hem en de pasgeborene bestaat en dat het uitgesloten mag worden geacht dat die er zal komen. Hij zal het kind dus niet erkennen en hij zal niet trouwen met Brigitte Klynstra.

In een artikel in het Nederlands Juristenblad dat morgen verschijnt, vraagt mr. I. Sewandono zich af of het eerste kleinkind van prinses Juliana niet alsnog erkend moet worden door prins Carlos de Bourbon de Parme. Dynastieke redenen zouden geen rol mogen spelen, aldus Sewandono, universitair docent constitutioneel recht en bestuursrecht aan de VU in Amsterdam. Ten eerste kan prins Carlos in Nederland geen koning worden omdat zijn grootmoeder prinses Irene in 1994 zonder toestemming van het parlement trouwde en daarmee haar rechten en die van haar nakomelingen op de Nederlandse troon verspeelde. In Spanje is de grootvader van prins Carlos al in 1978 uitgesloten van de troonopvolging.

Als Carlos Klynstra erkend wordt - door zijn vader of uiteindelijk via de rechter - heeft hij recht op de adellijke titels van zijn vader en diens achternaam. Sewandono: “Het wachten is dus op toekomstige acties van de boreling, als hij op zoek gaat naar zijn vorstelijke roots en aristocratische identiteit.”