Van Golden ontvangt prijs uit handen van prins

PARIJS, 16 APRIL. De schilder en fotograaf Daan van Golden heeft vanmiddag uit handen van Prins Bernhard de Jordaan-Van Heek-prijs gekregen. De onderscheiding, die 40.000 gulden meebrengt, is voor Nederlandse kunstenaars die werken in Frankrijk.

De prins reikte de prijs uit in het Institut Néerlandais, dat dit jaar veertig jaar bestaat. Prins Bernhard verichtte in 1957 ook de opening van het instituut dat op initiatief van de verzamelaar Frits Lugt de Nederlandse cultuur in Frankrijk bekendheid wil geven. Vanmorgen opende de prins in het instituut de tentoonstelling met tekeningen van Kees van Dongen die eerder te zien was in het Museum Boijmans Van Beuningen en daarna in Lyon.

De Jordaan-Van Heek-prijs is genoemd naar Engelbertha Jordaan, een in Parijs wonende Nederlandse bankiersvrouw die tijdens haar leven (1876-1960) Nederlandse kunstenaars ondersteunde. Zij heeft een stichting opgericht die na haar dood dat werk voortzet.

Een jury waarin de Nederlandse ambassadeur Wijnaendts, de kunstenaar Peter Struycken en de museumdirecteuren Jean Clair (Musée Picasso, Parijs) en Chris Dercon (Boijmans, Rotterdam) zaten, heeft gekozen uit 33 kandidaten. Volgens de ambassade heeft de jury de prijs willen toekennen aan “een kunstenaar die in Frankrijk een goede reputatie heeft opgebouwd”. In 1996 werd in het centrum voor hedendaagse kunst Le Consortium in Dijon een overzichtstentoonstelling van Daan van Goldens werk gehouden.