Rusland voorlopig nog geen WTO-lid

GENÈVE, 16 APRIL. Rusland hoeft voorlopig niet te rekenen op het lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Moskou voldoet bij lange na niet aan de voorwaarden om toe te treden, zo zeiden gisteren diplomaten op het WTO-hoofdkwartier in het Zwitserse Genève.

President Jeltsin kreeg vorige maand de steun van de Amerikaanse president Clinton, tijdens hun top in Helsinki, voor het Russische lidmaatschap van de organisatie. Moskou mikt op 1998. De Russen beseffen volgens de zegslieden intussen dat er nog veel moet worden gedaan voor een acceptabele kandidatuur. Zelfs over simpele zaken zoals importvergunningen en douanetarieven hebben de Russen geen enkele toezegging gedaan, aldus een lid van de betrokken WTO-werkgroep. De modernisering van de Russische handelswetgeving vordert allesbehalve. Fiscale hervormingen, de aanpak van staatssector en de door Japan en Zuid-Korea aangekaarte behandeling van buitenlandse investeerders laten nog te wensen over. (AFP)