Marktwerking in WAO

DEN HAAG, 16 APRIL. De Eerste Kamer stemt in met het wetsvoorstel dat marktwerking in de uitvoering van de WAO introduceert. Dat bleek gisteren bij de behandeling in de senaat van de wet 'Premiedifferentiatie en marktwerking bij arbeidsongeschiktheidsregelingen' (Pemba).

Net als in de Tweede Kamer kan het wetsvoorstel alleen rekenen op de steun van de drie coalitiefracties VVD, PvdA en D66. De oppositiepartijen zullen volgende week dinsdag tegen de wet stemmen. De wet zal op 1 januari volgend jaar ingaan.

Staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) kreeg de steun van met name de PvdA- en D66-fracties gisteren niet zonder slag of stoot. PvdA-senator Van de Zandschulp uitte “grote twijfels” en pleitte voor een geleidelijker invoering. D66 eist onder meer dat de wet wordt “heroverwogen” als deze voor kleine bedrijven ongunstiger uit blijkt te pakken.

De kern van de wet is dat de werkgever voortaan de verantwoordelijkheid draagt voor de mate van arbeidsongeschiktheid van zijn werknemers. De WAO-premie die hij vanaf volgend jaar moet gaan betalen is afhankelijk van het aantal werknemers dat arbeidsongeschikt wordt.

Doel van het kabinet is om zo te stimuleren dat werkgevers beter hun best doen om arbeidsomstandigheden zodanig te verbeteren dat werknemers een geringere kans hebben arbeidsongeschikt te worden.

Verder moet 'Pemba' ervoor zorgen dat de WAO niet langer gebruikt wordt als een makkelijke methode om werknemers kwijt te raken.