Geen prijs voor Nederlandse romans

RIJSWIJK/DUBLIN. Ontaarde moeders van Renate Dorrestein, Tralievader van Carl Friedman en Het grote verlangen van Marcel Möring zijn niet op de shortlist terechtgekomen van de International IMPAC Dublin Literary Award. Dit bleek dinsdag in Dublin, waar IMPAC-voorzitter James B. Irwin de selectie bekendmaakte.

De internationale jury maakt de winnaar van de internationale literaire prijs, ter waarde van 260.000 gulden, op woensdag 14 mei in Dublin bekend.

De geselecteerde werken zijn Reservation Blues van Sherman Alexie (VS), Novel without a Name van Duon Thu Huong (Vietnam), A Tiler's Afternoon van Lars Gustafsson (Zweden), A Heart So White van Javier Marias (Spanje), A Fine Balance van Rohinton Mistry (India), Declares Pereira van Antonio Tabucchi (Italië), The Good Negress van A.J. Verdelle (VS) en Morvern Callar van Alan Warner (Schotland).

De shortlist is samengesteld uit 113 boeken die of oorspronkelijk of in vertaling in het Engels zijn verschenen. De jury bestaat uit de schrijvers Margaret Drabble Nuala Ni Dhomnaill, Josef Skvorecky, Jane Urquhart en Shawn Wong.