Seinstra zwanger op Bonkevaart

Marathonschaatster Klasina Seinstra maakte in het weekeinde bekend dat ze al een maand zwanger was toen ze op 4 januari de Elfstedentocht won. Op een reünie van oud-deelneemsters aan de Elfstedentocht liet de Friezin weten dat ze omstreeks 1 september hoopt te bevallen van haar eerste kind.

Uw zwangerschap vormde geen bezwaar om te schaatsen?

Seinstra: “Ik had helemaal geen last, dus ik heb de Elfstedentocht gewoon gereden. Van andere vrouwen hoorde ik dat ze een maand na de bevalling al weer schaatsten. Het ligt helemaal aan hoe je je voelt. Ik heb het wel bewust stil gehouden, want de eerste drie maanden vormen de kritieke fase van de zwangerschap.”

Wat betekent de zwangerschap voor uw schaatscarrière?

“Ik zal het schaatsen op een laag pitje moeten zetten, maar ik heb daar ook bewust voor gekozen. Ik vind het hartstikke mooi dat ik zwanger ben. Daarna zal ik moeten kijken hoe ik me voel en hoe het gaat. Maar als het natuurijs komt, sta ik er waarschijnlijk weer. Ik heb zeven jaar marathons geschaatst. De sfeer en de vrienden die daarbij komen kijken kan ik niet missen. Ik verwacht mijn kind eind augustus, begin september. De wedstrijden op kunstijs komen te vroeg voor mij, maar kunstijs zegt mij ook niet zoveel. Maar ik het allemaal van een afstandje volgen.”

Verwacht u op uw oude niveau terug te komen?

“Dat weet ik echt niet. In ieder geval niet zo snel. Het is mijn eerste kind, dus het zal wel enige tijd gaan kosten. Daarbij moet je wel kunnen trainen. Normaal gesproken train ik door tijdens de zomer, maar dat kan ik nu gewoon niet. Momenteel fiets ik een beetje omdat ik niet ineens kan stoppen met trainen. Mischien gaat het schaatsen tegen de winter helemaal niet goed meer, of heb ik geen zin. Ik luister naar mijn lichaam en laat het van mijn gevoel afhangen of ik helemaal terugkom. Het kan zijn dat ik een kindje wel zo mooi vind, dat ik denk: “Ik heb het seizoen mooi afgesloten en vind het wel goed zo.”