Pritzker Prijs voor Noor Fehn

LOS ANGELES, 14 APRIL. De Pritzker prijs is dit jaar toegekend aan de 72-jarige Noorse architect Sverre Fehn. De jury kent de prijs van 100.000 dollar aan Fehn toe om zijn aandacht voor 'de relatie tussen de gebouwen en hun natuurlijke omgeving zonder het slimme, het nieuwe en het sensationele te schuwen.' Dit maakte de Hyatt Foundation, die de prijs financiert en hem wel de 'Nobelprijs van de architectuur' noemt, zondag bekend.

Tot Fehns bekendste werken behoren het gletschermuseum bij de Jostedal Gletscher (1991) en het Aukrust Museum in Alvdal (1995), beide in Noorwegen. Het gletschermuseum bestaat uit wit beton en lijkt op een gletscher, in het Aukrust Museum worden modernistische vormen van beton verenigd met traditionele Noorse houtarchitectuur.

Fehn beschouwt architectuur als een 'brute handeling'. “Architectuur is een aanval van cultuur op de natuur”, aldus Fehn.