Paus roept bij bezoek in Sarajevo op tot verzoening

SARAJEVO, 14 APRIL. Paus Johannes Paulus II heeft tijdens een tweedaags bezoek aan Sarajevo de moslims, Kroaten en Serviërs in Bosnië dringend opgeroepen tot verzoening.

Tijdens een mis in het Koševo-stadion, die gisteren ondanks de sneeuwval werd bijgewoond door 35.000 mensen, zei de paus: “Laat ons vergeven en laat ons vergeving vragen. We kunnen de moeilijke maar noodzakelijke pelgrimstocht van de vergeving niet achterwege laten: die leidt tot een diepgaande verzoening.” De paus stond tijdens de mis stil bij de vraag of Europa wel genoeg gedaan heeft om het drama in Bosnië te beëindigen. “Europa nam als getuige deel [aan de oorlog]. Maar we moeten ons afvragen: was het altijd een verantwoordelijke getuige? Die vraag kan niet worden ontweken.”

Het pauselijk bezoek aan Sarajevo staat al jaren op de agenda. Het is echter steeds uitgesteld wegens de gevaarlijke situatie. Zelfs het bezoek van dit weekeinde is nog even in gevaar geweest. Enkele uren voor de paus zou aankomen, werden onder een brug 23 anti-tankmijnen aangetroffen, met een mechanisme voor afstandsbediening. Volgens de Bosnische autoriteiten waren de mijnen pas kort tevoren - waarschijnlijk in de nacht van vrijdag op zaterdag - aangebracht. Na de ontdekking werden de toch al zeer scherpe veiligheidsmaatregelen van de Bosnische politie, de internationale politiemacht en de troepen van de vredesmacht SFOR nog verscherpt.

De paus richtte zich gisteren met zijn boodschap van vergiffenis en verzoening ook direct tot de leiders van de drie etnische gemeenschappen in Bosnië, president Alija Izetbegovic, de Bosnische Serviër Momcilo Krajišnik en de Bosnische Kroaat Krešimir Zubak. “De vrede is mogelijk en de vrede is noodzakelijk”, zo hield de paus de drie leden van het Bosnische staatspresidium voor. “Bosnië kan, als zijn staatsinstellingen er zijn, voor het eind van deze eeuw een voorbeeld van samenleving in verscheidenheid zijn voor veel landen in Europa en de rest van de wereld die soortgelijke moeilijkheden hebben. De methode om dit te bereiken is de dialoog, en die heeft behoefte aan openheid, moed, geduld en doorzettingsvermogen”, aldus de paus.

Momcilo Krajišnik, het Servische lid van het staatspresidium, was voor de gelegenheid de bestandslijn tussen de Servische Republiek in Bosnië en de moslim-Kroatische federatie overgestoken. Hij had dat zaterdag “om veiligheidsredenen” nog geweigerd te doen en ontbrak daarom bij de aankomst van de paus. (Reuter, AFP)