Nieuw bloedbad in Algerije

Niet bekend

De afgelopen week hebben onafhankelijke Algerijnse kranten een reeks dergelijke bloedbaden gemeld, waarbij meer dan 140 dorpelingen onder vaak gruwelijke omstandigheden de dood hadden gevonden. Daarover hebben de autoriteiten een volledig stilzwijgen bewaard.

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 5 juni heeft de belangrijkste legale fundamentalistisch-islamitische politieke partij in Algerije, Hamas - afkorting voor Beweging van de Islamitische Maatschappij - haar naam veranderd. Dat gebeurde in overeenstemming met een nieuwe wet die politieke partijen die zich baseren op de islam, verbiedt. Partijleider Mahfoud Nahnah deelde mee dat de partij voortaan Beweging voor een Vreedzame Maatschappij heeft. De Arabische afkorting van de nieuwe naam luidt nog steeds Hamas.

De laatste parlementsverkiezingen, rond de jaarwisseling '91-'92, werden geannuleerd omdat het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) op het punt stond te gaan winnen. Het FIS is nu verboden. (Reuter, AP)