Nationale luchthaven

Met belangstelling las ik in NRC HANDELSBLAD van 3 april de uitslag van uw prijsvraag over een nieuwe nationale luchthaven. Ik ben het volledig met de keuze (inzending Min 2 Producties) van de jury eens dat Schiphol niet verplaatst moet worden.

Wat mij echter opvalt is dat er in geen van de inzendingen gesproken wordt over het opsplitsen van de diverse vormen van luchtverkeer om Schiphol te ontlasten zodat het langer onder de grens van 44 miljoen passagiers kan blijven zitten. In de praktijk gebeurde dit al met de kleine (sport)vliegtuigen, die naar Lelystad moesten uitwijken. Er zou overwogen moeten worden om de chartervluchten (hoofdzakelijk Europese vakantievluchten) van Schiphol te verplaatsen naar een regionale luchthaven. Hierdoor krijgt Schiphol meer ruimte voor de lijndiensten en wordt een enorme toename van het aantal vluchten voor vakantiegangers voorkomen.

De lijnvluchten inclusief transitpassagiers zijn belangrijk voor de internationale bekendheid van Amsterdam en Nederland. Het argument dat voor charterpassagiers het taxfree winkelen belangrijk is vervalt grotendeels omdat de meeste vakantievluchten een EU-land als bestemming hebben en het taxfree inkopen steeds minder mogelijk zal zijn in de toekomst.

Een vliegveldje dat heel goed zou kunnen uitgroeien tot een nationale charterluchthaven is Vliegveld Midden Zeeland dat mede omdat het gelegen is in de gemeente Middelburg (hoofdstad en grootste stad - meeste inwoners - van Zeeland), analoog aan de andere Nederlandse luchthavens, omgedoopt zou moeten worden, ook om de locatie beter aan te geven, tot Middelburg Airport. Naast de niet verharde (gras)landingsbaan dient een verharde, zuidwest - noordwest of westoost landingsbaan van 2.000 à 2.500 meter aangelegd te worden, 3 à 4 km ten oosten van Arnemuiden, in het Midden- of Noord Sloegebied, ten noorden of ten zuiden van de spoorlijn Middelburg-Goes. Het luchthavengebouw dient te worden gecombineerd met een NS-station Middelburg-Airport, dat op ca. 2 km ten oosten van station Arnemuiden aangelegd zou kunnen worden.