Juventus betaalt prijs voor bijzondere week

ROTTERDAM, 14 APRIL. Juventus, dat momenteel over de beste voetbalploeg ter wereld lijkt te beschikken, blijkt allerminst onverslaanbaar. De Italiaanse kampioen die vorige week nog Ajax in eigen stadion kansloos liet, verloor in het stadion Delle Alpi van Turijn met 3-0 de competitiewedstrijd van het bescheiden Udinese.

Omdat Parma wèl won (met 1-0 van Roma), heeft Juventus in de Serie A nog maar drie punten voorsprong op de ploeg van trainer Carlo Ancelotti (oud-speler van Milan) aan de leiding van de Serie A.

Zowel Udinese als Juventus beëindigde het duel met tien man na rode kaarten. Udinese speelde al vanaf de derde minuut met een man minder na de uitsluiting van de Belg Regis Genaux. Maar trainer Alberto Zaccheroni veranderde weinig en liet zijn ploeg, met de Braziliaan Marcio Amoroso en de Duitser Oliver Bierhoff in de spits, lekker aanvallen. Voor Juventus-speler Alessio Tacchinardi volgde de vroegtijdige afgang na een uurtje, als gevolg van twee gele kaarten.

“We hebben de prijs betaald voor een speciale week, met twee speciale duels”, zei trainer Marcello Lippi na afloop. Eerst was AC Milan in het stadion van Milaan met 6-1 verslagen, vervolgens werd Ajax in Amsterdam met 2-1 verslagen. Juventus maakte een lichtzinnige indruk en leek nog uit te rusten van de krachtsinspanningen in Milaan en Amsterdam.

Voor Juventus was het de derde competitienederlaag van het seizoen, de eerste na een serie van zestien ongeslagen duels in de Serie A en de beker. Lippi kon slechts blij zijn met de rentree van aanvoerder Antonio Conte, die zes maanden was uitgeschakeld door een knieblessure.

Bij Juventus misten Christian Vieri en Zinedine Zidane na rust een strafschop. Vieri raakte de paal, Zidane zag zijn inzet gestopt door doelman Luigi Turci. Vieri vormde het aanvalskoppel met Boksic, die in de Arena nog geblesseerd was. Boksic werd vervangen door Amoruso, die woensdag imponeerde en scoorde. Udinese heeft ook een Amoroso, hij komt uit Brazilië en hij scoorde tweemaal, waarvan eenmaal uit een strafschop. Het andere doelpunt was van de Duitser Bierhoff.