François Schuiten ontwerpt Gronings stripmuseum

GRONINGEN, 14 APRIL. De tekeningen van de Belgische striptekenaar François Schuiten zullen de basis vormen voor een stripmuseum in Groningen. Dit heeft de jury van de meervoudige opdracht aan 12 Nederlandse en buitenlandse striptekenaars zaterdag in Groningen bekendgemaakt.

Schuiten zal samen met het bestuur van de stichting Het Nederlands Stripmuseum op zoek gaan naar een architect die in overleg met de striptekenaar het definitieve ontwerp gaat maken. Het gebouw zal een vrijstaand paviljoen worden op een 'stadsbalkon', een verhoogd terrein bij een nog te bouwen terrasvormige parkeergarage aan de Westerkade.

Voor de bouw van het museum is vijftien miljoen gulden nodig. Sponsoren en subsidiegevers hebben de stichting inmiddels negen miljoen gulden toegezegd. De gemeente Groningen is bereid bijna vier miljoen bij te dragen. Voorwaarde daarvoor is dat het een 'spraakmakend' museum van landelijke betekenis zal zijn. De stichting hoopt binnen enkele weken de resterende twee miljoen rond te hebben. Groningen wordt na Brussel, het Franse Angoulême en Bazel de vierde Europese stad met een stripmuseum.

De twaalf striptekenaars die een ontwerp hebben gemaakt, zijn Theo van den Boogaard, Martin Lodewijk, Hanco Kolk, Jan Kruis, Henk Kuijpers, Don Lawrence, Dick Matena, Lorenzo Mattotti, Peter Pontiac, Frans Le Roux, Peter de Smet en François Schuiten. Oorspronkelijk was ook de Amerikaan Chris Ware en Joost Swarte verzocht een ontwerp te maken. Maar Swarte zegde op het laatste moment af, omdat hij het te druk had met zijn ontwerp van een theater voor de Toneelschuur in Haarlem.

De ontwerpen van de twaalf striptekenaars zijn beoordeeld door een jury, bestaande uit ex-Rijksbouwmeester Kees Rijnboutt, Groninger-Museumdirecteur Reyn van der Lugt, architect-stedenbouwkundige van de Groningse dienst Ruimtelijke Ordening Maarten Schmitt, oud-directeur van het Noorder Dierenpark in Emmen Aleid Rensen en Groninger cultuur-gedeputeerde Mirjam de Meijer. De jury koos voor het voorontwerp van Schuiten wegens 'de samenhang van een wereldbol als inleidend element, het signalerende aspect van een billboardachtige gevel en de spannende transparantie van het interieur'.

In het werk van Schuiten (1956), die een opleiding tot architect aan het Institut Saint-Luc in zijn geboorteplaats Brussel heeft gevolgd, spelen gebouwen een belangrijke rol. Hij heeft de stad tot thema van zijn werk gemaakt en beroemde stedenbouwkundige ontwerpen van Antonio Sant'Elia, Le Corbusier en Oscar Niemeyer in zijn stripalbums verwerkt.