Telefónica dichtbij een alliantie in VS of VK

MADRID, 12 APRIL. De Spaanse telecommunicatiegroep Telefónica staat op het punt een nieuwe internationale samenwerking te sluiten, die de bestaande alliantie binnen Unisource-verband onder druk zet. Telefónica maakte deze week bekend dat de gesprekken over een “strategische alliantie” in een vergevorderd stadium zijn.

Hoewel hierbij geen namen werden genoemd, gaat het hier waarschijnlijk om een overeenkomst met het Amerikaanse MCI of met British Telecom.

De alliantie Unisource van vier Europese telefoonmaatschappijen bleek eind vorige maand al onder druk te staan. Unisource werkt in Europa samen met de Amerikaanse maatschappij AT&T, maar Telefónica, één van de partners, onderhandelde met andere internationale operators over strategische samenwerking, zo bleek toen.

Het Spaanse dagblad El País meldde gisteren dat de nieuwe contacten van Telefónica inmiddels tot grote spanningen hebben geleid binnen Unisource, het samenwerkingsverband waar naast Telefónica ook het Nederlandse KPN, het Zweedse Telia en Swiss Telecom in deelnemen.

Volgens El País zouden inmiddels gesprekken gaande zijn waarbij het 25 procents-aandeel van Telefónica in Unisource zou worden overgenomen door de Italiaanse telefoonmaatschappij Stet.

Stet zou daarover met Unisource onderhandelen, aldus het bericht.

Telefónica wil niet ingaan op een mogelijke verkoop van haar aandeel.

Ook Unisource weigerde gisteren commentaar. Een woordvoerder verklaarde enkele weken geleden nog dat Telefónica de alliantie beschouwt als 'hoeksteen' van de buitenlandse expansie.

De afgelopen maanden gaan al langer geruchten over de gesprekken tussen Telefónica, BT en MCI. Al eerder was hierover irritatie merkbaar van de Unisource-partners. Opzet van Unisource is inmiddels om in samenwerking met AT&T aktief te worden op de Amerikaanse markt voor telecommunicatieprodukten. Telefónica dreigt met de nieuwe alliantie het Amerikaanse AT&T voor het hoofd te stoten door samen te gaan werken met hun belangrijkste concurrenten. Dit zou voor het Unisource-verband als geheel gevolgen kunnen hebben.

Door zijn aandelen te verkopen aan het Italiaanse Stet, dat niet deelneemt in een internationaal samenwerkingsverband, zou Telefónica zorgen voor een nieuwe aandeelhouder.