Regering India ten val gebracht

NEW DELHI, 12 APRIL. De centrum-linkse minderheidsregering van de Indiase premier H.D. Deve Gowda, die sinds juni vorig jaar aan het bewind was, is gisteren na een marathon-debat van 12 uur in het parlement ten val gekomen.

De kabinetscrisis was veroorzaakt door het intrekken van de gedoogsteun van de Congrespartij eind maart. Bij een stemming in het parlement spraken gisteren slechts 158 leden het vertrouwen in de regering uit, terwijl 292 volksvertegenwoordigers tegen stemden. Gowda bood daarop zijn ontslag aan bij president Shankar Dayal Sharma. Dit werd ingewilligd al verzocht Sharma Gowda vooralsnog als demissionair premier aan te blijven.

De leider van de Congresparij, Sitaram Kesri, die zelf niet aan het debat deelnam, had Gowda eerder verweten “onbekwaam” te zijn. Bovendien betichtte hij de premier van het aanwakkeren van spanningen tussen hindoe's en moslims zonder hiervoor overigens bewijzen aan te voeren. Gowda op zijn beurt beschuldigde de Congrespartij gisteren van “vuile politiek”. Hij daagde de Congrespartij uit de kiezers om hun mening te vragen.

Of het tot nieuwe verkiezingen komt, is overigens nog lang niet zeker. Gisteren verkeerden onderhandelingen tussen de dertien coalitiepartijen van Gowda's regering en de Congrespartij over een vervanger voor Gowda naar verluidt in een ver gevorderd stadium. Het is niet uitgesloten dat deze alsnog tot resultaat zullen leiden en de coalitie met gedoogsteun van de Congrespartij nieuw leven wordt ingeblazen.

Vooral de Congrespartij, al decennia lang de dominerende factor in de Indiase politiek maar de laatste tijd ernstig in diskrediet geraakt door een reeks corruptieschandalen, is er alles aan gelegen om nieuwe verkiezingen te voorkomen. Bij regionale verkiezingen leed de partij de afgelopen maanden de ene zware nederlaag na de andere.

De grootste partij van het ogenblik in het parlement, de nationalistische Bharatiya Janata Party, die vorige zomer twee weken aan het bewind was, is daarentegen zeer voor nieuwe verkiezingen geporteerd. (Reuter, AP, AFP)