Mobutu weigert macht over te dragen

KINSHASA, 12 APRIL. De Zaïrese president Mobutu Sese Seko heeft vooralsnog geen gehoor gegeven aan een oproep van rebellenleider Laurent Kabila, die hem donderdag heeft gesommeerd binnen drie dagen af te treden en de macht over te dragen aan de rebellen.

In reactie op het ultimatum verklaarde de zojuist door Mobutu aangestelde premier, generaal Lukulia Bolongo, gisteren dat de president alleen aftreedt als hij de verkiezingen verliest.

Als Mobutu gehoor zou geven aan het ultimatum van de rebellenleider zou hij niet worden vervolgd. Hij zou dan kunnen blijven in zijn geboortestreek Gbadolite, in het noorden van Zaïre. Kabila dreigde de strijd te hervatten wanneer Mobutu niet aftreedt.

Frankrijk, dat Mobutu lang heeft gesteund, heeft hem gisteren aangespoord om besprekingen met Kabila te openen, “Zo'n bespreking kan een vreedzame oplossing bieden voor een democratische overgang”, aldus een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De nieuwe Zaïrese premier presenteerde gisteren zijn regering van nationale redding. Het nieuwe kabinet bestaat uit 28 leden. De chef-staf van het leger, generaal Mahele Lieko Bokungo, wordt minister van Defensie. Hij combineert deze post met zijn huidige functie. Generaal Ilunga Shamanga neemt de leiding over Binnenlandse Zaken op zich. Kamanda wa Kamanda, die de leiding heeft over de vredesbesprekingen met de rebellen, blijft minister van Buitenlandse Zaken.

Leden van de speciale presidentiële eenheid DSP hebben eerder deze week vier buitenlandse journalisten - drie Britten en een Belgische freelancer - en hun tolk in de Zaïrese stad Lubumbashi mishandeld en met de dood bedreigd. Het incident had plaats kort voordat de stad, de op een na grootste van het land, in handen kwam van de opstandelingen van Laurent Kabila. (Reuter, AP, AFP)