Angola heeft 'regering van eenheid'

LUANDA, 12 APRIL. In Angola is gisteren de regering van nationale eenheid geïnstalleerd, waarin de partijen samenwerken die elkaar tijdens een burgeroorlog van twintig jaar hebben bestreden. Het aantreden van de nieuwe regering bezegelt het vredesproces dat in 1994 onder leiding van de Verenigde Naties werd ingezet.

Maar de hoop dat nu definitief een einde komt aan de tegenstellingen in het land, is niet erg groot. President Jose Eduardo dos Santos zei bij de officiële plechtigheid in de hoofdstad Luanda dat de nieuwe regering geen wonderoplossingen kan aandragen voor alle ziektes waarmee Angola kampt, maar dat de totstandkoming ervan wel “een nieuwe fundamentele stap is in een lang en moeilijk vredesproces”.

In Angola brak onmiddellijk na de onafhankelijkheid van Portugal in 1975 een burgeroorlog uit tussen het marxistische Volksbevrijdingsleger van Angola (MPLA) en de pro-Westerse UNITA. In 1994 tekende de MPLA-regering - die de olierijke kustzone van het land beheerst - en UNITA - die het binnenland in handen heeft - de vredesovereenkomsten van Lusaka.

Hoewel de openlijke vijandigheden de laatste jaren zijn gestaakt, vormt de scheidslijn tussen beide Angola's nog steeds een belangrijk obstakel voor de wederopbouw. In het land verblijft de grootste vredesmissie van de VN: ongeveer 6.600 blauwhelmen en waarnemers houden er toezicht op naleving van de vredesakkoorden. De leider van UNITA, Jonas Savimbi, was gisteren niet bij de installatie aanwezig omdat hij vreesde voor zijn leven. Zijn plaatsvervanger, vice-president Antonio Dembo, riep de regering op haar taken “in een geest van openheid en eenheid” aan te pakken.(AP, Reuter)