Econoom aan top van Hoogovens

ROTTERDAM, 11 APRIL.Financieel bestuurslid drs. J.F. (Fokko) van Duyne (55) van Hoogovens wordt de nieuwe topman van het staal- en aluminiumconcern in IJmuiden. Volgend jaar april volgt Van Duyne de huidige bestuursvoorzitter ir. Maarten van Veen (62) op. Dat is gisteren in Hoogovens' aandeelhoudersvergadering bekendgemaakt.

De keuze voor Van Duyne is geen verrassing. Bij Hoogovens is steeds het oudste lid van de raad van bestuur tot voorzitter gekozen. Het vertrek van Van Veen was ook voorzien; hij gaat met pensioen. Van Duyne is al sinds 1987 bestuurder bij Hoogovens. Hij is onder meer verantwoordelijk voor financiën en personeel & organisatie. Als financiële man heeft Van Duyne tropenjaren achter de rug. Hoogovens heeft zich er weer behoorlijk bovenop gewerkt maar drie tot vier jaar geleden had het weinig gescheeld of de diepe staalcrisis in Europa - een gevolg van laagconjunctuur, overcapaciteit en toenemende dumping vanuit Oost-Europa - had het concern over de rand van de afgrond geduwd. Recordverliezen en oplopende schulden noopten het bedrijf tot ingrijpende saneringen. Voor het eerst in zijn geschiedenis moest het om zijn goede sociale beleid bekendstaande Hoogovens werknemers gedwongen ontslaan.

Een drastische herstructurering van de Europese staalsector, met afschaffing van alle staatssteun, en marktherstel leidden naar de weg omhoog. Hoogovens' balansverhoudingen, eind '93 tot een alarmerend dieptepunt afgezakt, zijn weer praktisch op het niveau dat voor een industriële onderneming wenselijk is. Van Duyne heeft daar het zijne aan bijgedragen. Een aandelenemissie, waaraan ook de staat deelnam, droeg mede bij aan de redding van het Ijmuidense twee metalenconcern.

Van Duyne studeerde economie in Rotterdam en werkt sinds 1970 bij Hoogovens. Na een aantal financieel-economische functies werd hij in 1983 directeur van Alumined Beheer, waarin destijds de aluminiumactiviteiten van het concern waren ondergebracht. Hij kan bogen op goede contacten in het Haagse lobby-circuit, waar hij in het dagelijks bestuur zit van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Verder is hij lid van de Raad van Advies van ING Groep en commissaris bij apothekersorganisatie OPG. Over de opvolging van Van Duyne is nog niets beslist.