Museumweekend

Scholen bouwen, een stoel ontwerpen, met een ganzenveer schrijven en keien beschilderen, tijdens het museumweekend op zaterdag 12 en zondag 13 april kunnen kinderen behalve wandelen allerlei leuke dingen doen. Omdat er in Nederland zo'n 400 musea zijn kunnen we niet allemaal opnoemen, maar de leukste activiteiten staan hieronder.

Amsterdam: met een kraag om hun nek zijn kinderen burgemeester van Amsterdam en met een kroon op hun hoofd regeren zij over Nederland. Rondleidingen op 12 en 13 april om 11u, 12u30 en 14u (duur 45 minuten) voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud. Kosten ƒ 3,-. Kaartjes bij de kassa aan de Damzijde.

Rotterdam: Jouw nieuwe school: kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen op 12 en 13 april van 13u30-17u een ontwerp maken van hun eigen nieuwe school en daarna van dit ontwerp een maquette bouwen bij het Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25. Toegang gratis.

ABC-wandelspel, waarbij kinderen van 6 tot 12 jaar bij elke letter van het alfabet een voorwerp moeten zoeken in het Museum Het Schielandhuis, Korte Hoogstraat 31, op 12 en 13 april, vanaf 11u. Ook is er een speurtocht door Delfshaven, daarna mag elk kind van 6 tot 12 jaar van ribkarton zijn eigen grachtenhuis of historisch pand bouwen in De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam, op 12 en 13 april vanaf 11u. Toegang gratis, ABC-wandelspel ƒ 0,50, speurtocht ƒ 0,75.

Op 13 april van 13-16u is er elk uur een rondleiding samen met een mimispeler in Museum Boijmans van Beuningen en kinderen mogen ook hun vader, moeder, oma, opa etc meenemen. Van 14-16u is er een open atelier waar een 'gekke voet' getekend, geschilderd, geknipt en geknutseld kan worden, voor kinderen vanaf 4 jaar. Toegang gratis. Museum Boymans van Beuningen, Museumpark 18-20.

Delft: Het Techniek Museum organiseert gratis toegankelijke workshops; kinderen tot 7 jaar kunnen een kartonnen stoel beschilderen of beplakken. Kinderen van 7 tot 14 jaar mogen proberen om zelf een model van de kratstoel van Rietveld in elkaar te zetten. En met karton, schaar, plakband, touw en stanleymes kunnen oudere kinderen een kartonnen kruk of stoel ontwerpen en uitvoeren. En er daarna op gaan zitten! Na afloop mogen de stoelen en krukken natuurlijk mee naar huis worden genomen. En op de tentoonstelling 'In kuipen en vaten' kan er graan gewogen worden en kunnen er proefjes gedaan worden aan de hand van een werkblad. Stoelen maken op 12 en 13 april van 13u-17u, proefjes 12 april vanaf 10u en 13 april vanaf 12u. Techniek Museum Delft, Ezelsveldlaan 61.

Den Haag: Schrijf als een monnik in de Middeleeuwen en ga met een ganzenveer en inkt aan de gang in een scriptorium. Daarna is er een speurtocht langs de echte Middeleeuwse boeken op 12 en 13 april van 12-17u. Voor kinderen van 9 en 12 jaar in het Museum van het Boek/ Meermanno-Westreenianum, Prinsessegracht 30, Den Haag. En ligt er toevallig nog een oud (kinder)boek thuis dan is er een boekenspreekuur, waar deskundigen informatie geven over meegebrachte boeken en ook wordt er dan verteld hoe ze bewaard moeten worden.

Enkhuizen: In het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum is een verhalen-wandelroute uitgezet. Op vijf plaatsen kunnen kinderen luisteren naar oude verhalen en legenden. Bijvoorbeeld naar 'het vrouwtje van Stavoren' en 'Veertien dagen op een ijsschots', een waargebeurd verhaal. Natuurlijk ontbreekt 'De Scheepsjongen van Bontekoe' niet. Theatergroep Het Gezelschap uit Hoorn speelt de spannende reis van de scheepsmaatjeas Padde, Hajo en Flor naar Oost-Indië na. Op 12 en 13 april in het Zuiderzeemuseum, Wierdijk 12-22, Enkhuizen. Verhalen op 12 en 13 april van 10u-17u, theater op 12 en 13 april om 13u en 15u30. Toegang: de helft van de normale toegangsprijs.

Laren: Keien van kinderen, liggen er van een vakantie nog stenen, fossielen, mineralen of kristallen thuis, dan kunnen kinderen die op zondag 13 april van 13-16u30 in Geologisch Museum Hofland aan een deskundige laten zien. Hij vertelt dan wat voor stenen het zijn en waar ze vandaan komen. Res 035-5382520.Geologisch Museum Hofland, Hilversumseweg 51, Laren.

Groningen: Stenen hebben mooie en spannende vormen, maar ze kunnen ook omgetoverd worden in prachtige dieren. Met verf en penseel kan iedereen vanaf 4 jaar in het Natuurmuseum aan de gang. En kinderen tot 8 jaar kunnen lieveheersbeestjes maken er er versjes en verhaaltjes over (laten) lezen. Stenen schilderen ƒ 2,50. Natuurmuseum, Praediniussingel 59. Op 12 en 13 april vanaf 12-17u.

Leiden: In het Koninklijk Penningkabinet komt een Middeleeuwse hertog op bezoek, die een muntmeester heeft meegenomen. Elk kind dat de Middeleeuwse graaf op de troon eer bewijst, krijgt een gouden munt, nog warm van het aambeeld (er worden wel een paar moderne muntjes in ruil gevraagd). Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28. Op 12 april van 10-17u en 13 april 12-17u, elk heel uur.

De stripfilm Astrix en Cleopatra is te zien in het Rijksmuseum van Oudheden en elk heel uur is er een rondleiding langs Egyptische beelden. Ook krijgt elk kind krijgt na afloop een bouwplaat van de tempel die in de hal van het museum staat en uit het Egyptische dorpje Taffeh komt. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar in het Rijksmuseum voor Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Op 12 en 13 april vanaf 12u elk heel uur. Ondersteboven

De computer van schrijver Marcel Möring staat op een grote zolder tussen allerlei troep. Het ziet er daar uit of er gisteren een bom is ontploft, alles ligt ondersteboven. Het zou een onderduikplaats kunnen zijn, maar ook de werkplaats van een gekke geleerde. Zelf ligt Marcel Möring ook regelmatig ondersteboven, wanneer hij 's nachts op internet het spel quake speelt. Op de Kijk & Luistermiddag Ondersteboven op zondag 13 april vanaf 14u30 vertelt Marcel Möring een sprookje dat op die rommelige zolder is geschreven. Joke van Leeuwen staat ook wel eens op haar kop en daar komen dan gekke dingen van. Haar verhaal over de omgekeerde wereld is gewoon met een pen geschreven is na Marcel Möring te horen. En Jeugdtheaterschool Zuid-Holland speelt een toneelstuk over twee dames die een detectivebureau beginnen dat alles ondersteboven haalt. In zaal De Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam. Voor kinderen vanaf 8 jaar. Res 010-4333534.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.