Koersen kalven weer af op stille effectenbeurs

AMSTERDAM, 10 APRIL. Een lager Wall Street, onveranderde dollarkoers en licht lagere obligaties vielen vanmorgen in het nadeel uit van de aandelenkoersen op de effectenbeurs. Stork was een lichtpuntje op een overigens schemerend Damrak.

AMSTERDAM Tegen het middaguur stond de AEX-index 1,84 punten (025 procent) lager op 736,85 punten. Op beursplein 5 liggen de omzetten de afgelopen weken nog altijd ver onder wat de afgelopen maanden gebruikelijk was.

Vanmorgen was het niet anders. Particulieren en institutionele beleggers lieten zich nauwelijks zien, waardoor de optiehandelaren met de weinige stukken die ze aanboden toch nog behoorlijke invloed hadden op het koersverloop.

Bij de hoofdfondsen waren de belangrijkste stijgers Stork, dat een gulden won op 82,00 gulden, terwijl Unilever het gezien de rest van de markt ook niet slecht deed en 2,60 gulden steeg naar 355,70 gulden. De stukken Koninklijke Olie wonnen één dubbeltje op 330,80 gulden, ook al voldoende voor een plaatsje in de rij van grootste stijgers.

ASML werd ook vanmorgen nog geplaagd door winstnemingen na de snelle opmars van afgelopen maandag. Het high-techfonds leverde 4,20 gulden in op 155,10 gulden, alweer een tientje minder dan de hoogste koers van begin deze week. Ook de opmars van Baan lijkt nu gestuit: er moest 1,40 gulden van de koers af, op 90,40 gulden. Op de lokale markt profiteerde chemieconcern Cindu voor de tweede dag van het bericht dat het de aandelen splitst. Beleggers omarmden dit besluit en beloonden het ook donderdag met een koersstijging van tien gulden op 145,00 gulden. Smit Transformatoren ging 1,30 gulden in prijs omlaag op 29,00 gulden, terwijl ook Besi negen dubbeltjes moest prijsgeven op 24,10 gulden.

Op de obligatiemarkt daalden de koersen licht, waardoor het rendement op de toonaangevende tienjaars-staatsobligatie licht opliep naar 5,81 procent. De dollar was tegen het middaguur op de Europese valutamarkt vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van gisteren, op 193,30 gulden. Vannacht moest de Amerikaanse munt een halve cent terug na uitlatingen van de Japanse minister van Financiën die stelde dat de koersstijging de laatste dagen te groot is uitgevallen, maar vanmorgen werd de schade weer ongedaan gemaakt.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren gedaald. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote fondsen daalde met 45,32 punten tot 6563,84 punten.

Pas in het laatste halfuur van de handel gingen de aandelenkoersen hard omlaag, ondanks de publicatie van de eerste goede bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal. De beleggers kozen ervoor te wachten op nieuwe economische gegevens uit de Verenigde Staten, zoals vanmiddag de werkloosheidsuitkeringen en morgen de producentenprijzen. Met name aan de producentenprijzen wordt grote waarde gehecht. De aandelenkoersen lieten zich op sleeptouw nemen door de obligaties, die vooral tegen het einde van de handel naar beneden gingen.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio moest het Nikkei-gemiddelde van 225 fonden weer verder terug met 217,62 punten tot 17.485,75 punten. Beleggers deden vooral aandelen in de bankensector van de hand.