Gouda in zes gangen

Gouda Culinair Wandelen. 11 mei, 22 juni, 21 sept., 12 okt., 17 nov. Kosten ƒ 99,- p.p. excl. drank. Voor bedrijven en organisaties worden op verzoek speciale wandelingen georganiseerd. Kosten vanaf ƒ 125,- p.p. Reserveren 070-3800428

Voor wie graag een digestief ommetje maakt, organiseert de Dinnerclub het komende halfjaar culinaire wandelingen door het centrum van Gouda. De wandeling voert, zo belooft de organisatie, langs zes toprestaurants. De restaurants bevinden zich op ongeveer vijftien minuten loopafstand van elkaar. Tussen de zes gangen door - in elk restaurant wordt een gerecht genuttigd - vertelt een gids allerlei historische wetenswaardigheden over Gouda. Hij wijst op bijzondere gevels en vraagt aandacht voor de statige en voor Gouda zo kenmerkende koopmanshuizen.

Op het knooppunt van de Hoge en de Lage Gouwe is, in het pand van de gelijknamige, voormalige slagerij, restaurant Brunel gevestigd. Bij goed weer kunnen de gasten buiten eten, op de overdekte vismarkt. Op deze plek moesten de visserschepen die van de Hollandse IJssel naar de Gouwe voeren tol betalen. In de Keizersstraat passeert de wandelaar de voormalige Dr. Henriëtte Hoffmann Keuken. Daar werd in 1900 een volksgaarkeuken geopend die tot enkele jaren geleden maaltijden aan minderbedeelden verstrekte. Ongetwijfeld maaltijden van minder verfijnde smaak dan die welke in de nabijgelegen restaurants Grenouille en De Mallemolen worden geserveerd. De Mallemolen dateert, net als het belendende en onlangs gerestaureerde Oude Tolhuis, uit begin 18e eeuw.

In de keuken van het voormalige Catharina Gasthuis is restaurant De Zes Sterren gevestigd. Nadat de wandelaar daar heeft gegeten, staat hij weer op de Grote Markt. Daar is rond 11u30 de wandeling ook begonnen. Aan het einde van de middag, om ongeveer 17u, wordt het stadhuis aangedaan.

Het Goudse stadhuis, gebouwd in 1452, is het oudste vrijstaande stadshuis van Nederland. In de kelder van het stadhuis is de Burgerhal gevestigd en daar wordt ter afsluiting een Grand Dessert genuttigd.

De koks van de deelnemende restaurants zullen elk een 'specialiteit van het huis' bereiden, waaronder zalmtartaar met bieslookmayonaise, salade met geitenkaas en spekjes of scampis op een bedje van tagliatelle. Het eindpunt van de wandeling staat vast: het grand dessert in de Burgerhal. Maar de 'stadsgidsen' bepalen, afhankelijk van de groepsgrootte, het wandeltraject.

Als het aan de Dinnerclub ligt, heeft Gouda meer te bieden dan kaas, kaarsen en stroopwafels.