'Ajax is een scalp om trots op te zijn'

ROME, 10 APRIL. “Juventus is Ajax voetballes aan het geven”, constateerde de Italiaanse tv-commentator gisteravond opgetogen tijdens Ajax-Juventus, de eerste wedstrijd in de halve finale van de Champions League. Dat is ook de teneur van de Italiaanse kranten vanmorgen. Met een kleine kanttekening: mooi, maar het had nog mooier moeten zijn. De 2-1 nederlaag is voor Ajax geflatteerd.

“Meer dan een uur lang bestond Ajax niet”, schrijft La Repubblica. “De organisatie van het spel van Juventus was duidelijk superieur. Ajax is over het geheel genomen traag, meer nog in het hoofd dan met de benen.” Ook andere kranten hebben kritiek op het spel van Ajax: monotoon, langzaam, voorspelbaar.

La Stampa uit Turijn zegt dat stadgenoot Juventus nu een ploeg is zonder weerga. De krant trekt een vergelijking met de 6-1 overwinning die Juventus zondag behaalde in de uitwedstrijd tegen AC Milan. “Milan en Ajax zijn illustere scalpen waarop je trots kan zijn, wegens hun naam en hun geschiedenis, maar vooral wegens de manier waarop ze zijn verkregen.”

De Gazzetta dello Sport schrijft dat Juventus zo superieur was dat je vraagtekens moet zetten bij de waarde van het huidige Ajax: “De ploeg is wel goed maar saai. Ajax wist letterlijk niet meer wat het moest doen.” Twee zulke prachtige overwinningen in vier dagen laten zien “dat er geen grenzen bestaan voor dromen”.

Hoewel niemand gelooft dat Ajax Juventus nog kan afhouden van de finale, citeren alle kranten plichtmatig trainer Marcello Lippi. “Het resultaat is goed, maar het maakt ons niet gerust. Ajax verliest in de Europa Cup al drie jaar niet meer in uitwedstrijden.”

Veel kranten schrijven lovend over de Arena. De Gazzetta dello Sport merkt fijntjes op dat het eigenlijk een Italiaans stadion is, omdat het grotendeels is gefinancierd met het geld dat Italiaanse clubs voor Ajacieden hebben betaald. Maar dan komt de krant weer terug bij de wedstrijd en concludeert: “Dit Ajax is zijn stadion niet waard.”