Institutionele beleggers kopen weer op beurs

AMSTERDAM, 9 APRIL. Institutionele beleggers hebben zich vandaag op de Amsterdamse effectenbeurs weer voorzichtig als kopers gemeld, uit angst om een sprong naar boven te missen. De koersen gingen vanmorgen over de hele linie omhoog, vooral door de belangstelling van particuliere beleggers.

AMSTERDAM De belangrijkste graadmeter van Beursplein 5, de AEX, noteerde kort voor het middaguur 7,68 punten hoger op 735,29 punten. Een belangrijke stimulans ging uit van Wall Street, waar de koersen al enkele dagen in de lift zitten en waar de Dow Jones ook gisteravond duidelijk hoger sloot. Ook de opnieuw hogere dollarkoers van 1,9330 gulden was een steun in de rug. Ook de beurzen van Londen en Frankfurt waren vanmorgen vast.

Toch houden handelaren hun aarzelingen. “De obligatiemarkt in de Verenigde Staten was duidelijk lager en dat is toch het heikele punt”, aldus een van hen. Een lagere obligatiemarkt betekent een hogere rente en dus een verminderd perspectief voor aandelen. In Nederland was de obligatiemarkt vrijwel prijshoudend en noteerde de jongste tienjarige staatslening een onveranderd rendement van 5,79 procent.

Uitschieters bij de hoofdfondsen bleven uit bij gebrek aan bedrijvennieuws. Koploper onder de hoofdfondsen was Ahold, dat 3,10 gulden won op 133,60 gulden, onder invloed van enkele grote kopers. Op de tweede plaats kwam uitgeverij VNU die acht dubbeltjes steeg op 40,20 gulden.

Op de lokale markt waren de koerswinsten beduidend groter. Cindu was populair bij speculatieve beleggers, nadat de onderneming (chemie, industriële dienstverlening) gisteren had aangekondigd dat ze partners zoekt en zich mogelijk zal opsplitsen. Cindu klom 14 gulden op 124 gulden. Beursmakelaar AOT dat vanmorgen een grote winststijging over het eerste kwartaal meldde, zag de koers 2,50 gulden omhoog springen tot 53,50 gulden.

Beleggers straften daarentegen Axxicon af. De winst van de producent van cd-matrijzen is fors gedaald door gebrek aan opdrachten. Op de beurs verloor het aandeel 2,50 gulden op 35,70 gulden. De slechte cijfers die Rood Testhouse gisteren publiceerde resulteerden in een koersverlies van zes dubbeltjes op 6,70 gulden.

NEW YORK Beleggers op de effectenbeurs van New York hebben gisteren lange tijd geaarzeld, maar in het laatste uur van de handel besloten ze toch nog stukken aan te kopen. De Dow Jones-index, het belangrijkste koersgemiddelde op de aandelenmarkt eindigde met een sprong van 53,25 punten boven de grens van 6600 punten op 6609,16.

Aanvankelijk gleden de aandelen langzaam weg als gevolg van koersdalingen op de obligatiemarkt. Op een gegeven moment stond de index op een verlies van meer dan twintig punten. Daarop bleef het gemiddelde enige tijd staan alvorens langzaam op te krabbelen. Pas in de laatste twee uur verscheen een plus op het bord.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio ging de Nikkei-index van 225 aandelen onderuit, met 318,33 punten tot 17.703,37. Dat was het gevolg van winstnemingen in de sector van de kwaliteitsfondsen. Verder waren de bouw en de financiële sector nog steeds uit de gratie. De omzet kwam uit op 423 miljoen aandelen.