Archeon maakt een 'doorstart' in compactere vorm

ALPHEN A/D RIJN, 9 APRIL. Het vorig jaar failliet verklaarde themapark Archeon in Alphen aan den Rijn gaat in compactere vorm verder. Het consortium Roest Wald gaat het nieuwe Archeon exploiteren. Op de grond die vrijkomt door de afslanking en het faillissement worden 750 woningen gebouwd.

Dit hebben de gemeente, Roest Wald en ABN Amro Projectontwikkeling (APO) gisteren bekendgemaakt. Op 8 mei van dit jaar zal het archeologische themapark nog in zijn oude vorm opengaan. In 1998 moet het nieuwe Archeon zijn deuren openen. Dan hoopt APO ook te beginnen met de eerste woningbouw.

Niet bekend

De overeenkomst betekent een streep door het voornemen van Libéma Vrijetijdsparken om het Archeon over te nemen. Zeer tegen de zin van de gemeente Alphen sloot deze firma begin dit jaar op hoofdlijnen een overeenkomst met curator H. Bouma om Archeon te verplaatsen naar Limburg.

Het gemeentebestuur is dan ook zeer tevreden met de huidige oplossing, zo verklaarde wethouder W. van der Veen Meerstadt. “Ons streven is altijd geweest om het park te behouden, Alphen en het Archeon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We hopen dat zowel de provincie als het rijk bereid blijkt om mee te werken aan herbestemming van de grond. Daar zijn nog geen harde afspraken over gemaakt, omdat we niet hadden durven hopen op een doorstart”, aldus de wethouder.

Ook APO kan zich bij monde van E. ten Voorde vinden in de compacte doorstart. “Niemand heeft voor honderd procent gekregen wat hij wilde, maar het is een uitkomst waar wij op hadden gehoopt”, zegt Ten Voorde. “Natuurlijk hadden we liever meer grond gehad om te bebouwen, maar dit is een oplossing die alle belangen dient.”

Het failliete Archeon kampt met een schuld van bijna tachtig miljoen gulden. Volgens Ten Voorde zal het nog “een hele toer worden” om dat geld door woningbouw terug te verdienen.

In 1991 werd bij de aankoop van de 62 hectare grond waarop het Archeon is gebouwd, bepaald dat ABN Amro het recht heeft om een deel (31,8) hectare te bebouwen, mocht het park failliet gaan. Door de afslanking van het park komt daar nog een klein terrein bij.

APO zal een villawijk bouwen met circa 750 woningen, een combinatie van geschakelde bouw, twee woningen onder één kap en losse kavels van driehonderd tot achthonderd vierkante meter. De eerste 57 miljoen gulden die bebouwing oplevert is voor de bank, alles daarboven wordt gedeeld met Alphen aan den Rijn.

Volgens W. Roest wordt het nieuwe park vooral “knus en gezellig”. De hoofdentree zal verdwijnen en het park zal opnieuw worden ingericht. “Het karakter blijft behouden, evenals de meeste gebouwen, maar dan geclusterd op een kleiner gebied. Er komt ook een wal om het park, waardoor het er ook bij slecht weer aangenaam zal zijn.”