Aandelen van Izvestija zijn inzet van twist

MOSKOU, 9 APRIL. De directeur van Loekoil, het grootste oliebedrijf van Rusland, heeft gedreigd met de verkoop van alle aandelen van het blad Izvestija die Loekoil bezit, wegens de beschuldigingen van de krant aan het adres van premier Viktor Tsjernomyrdin. Loekoil bezit twintig procent van de aandelen van Izvestija.

De Izvestija nam onlangs een artikel uit de Franse krant Le Monde over, waarin stond dat Tsjernomyrdin een dollar-miljardair is. De premier zou een fortuin van vijf miljard dollar hebben vergaard met aandelen in Gazprom, de gasgigant waarvan hij voor zijn aantreden als premier directeur was.

De Russische regering sprak het verhaal tegen; zij liet weten dat de premier een maandsalaris heeft van 770 dollar en dat hij geen privégeld heeft. Le Monde heeft het verhaal inmiddels teruggetrokken en de Izvestija heeft spijt betuigd over het artikel. Maar andere Russiche media hebben zich met gretigheid op het verhaal gestort. In een televisieprogramma werd Loekoil er deze week van beschuldigd het artikel in de Izvestija te hebben laten publiceren om Tsjernomyrdins geloofwaardigheid te ondergraven. (AP)