Aandeelhouder klaagt Sumitomo aan

TOKIO, 9 APRIL. Een aandeelhouder van het Japanse handelshuis Sumitomo heeft gisteren een aanklacht ingediend tegen de voormalige voorzitter het bedrijf wegens een schandaal rond koperhandel waardoor Sumitomo het afgelopen jaar een enorm verlies heeft geleden. De aandeelhouder meent dat voormalig voorzitter Tomiichi Akiyama persoonlijk 200 miljard yen (ruim 3 miljard gulden) moet terugbetalen aan het bedrijf en vier andere topfunctionarissen bedragen van 100 miljoen yen (1,5 miljoen gulden).

De stap is opmerkelijk omdat de stem van particuliere aandeelhouders in Japan zelden wordt gehoord en aandeelhoudersvergaderingen veelal weinig inhoud hebben.

Sumitomo maakte in juni vorig jaar bekend dat koperhandelaar Yasuo Hamanaka over een periode van tien jaar met ongeautoriseerde transacties een verlies had gecreëerd van 320 miljard yen (4,8 miljard gulden). Aandeelhouder Kazuyoshi Yuoka meent dat de directie van het bedrijf verantwoordelijk is voor deze verliezen wegens een ontoereikend toezicht en wil derhalve dat zij persoonlijk de verliezen van het bedrijf goedmaken. Sumitomo houdt vol dat Hamanaka geheel op eigen initiatief handelde en individueel verantwoordelijk is. Tadashi Matsumura, advocaat van aanklager Yuoka, zegt de rechtszaak te willen gebruiken “als waarschuwing tegen de zwakke interne controle van Japanse bedrijven”. Aandeelhouder Yuoka kondigde vorig jaar zijn plan aan om een aanklacht in te dienen. Sumitomo zelf heeft twee aanklachten ingediend tegen handelaar Hamanaka wegens valsheid in geschrifte en oplichterij. Hamanaka is in oktober van het afgelopen jaar gearresteerd en heeft in februari op de aanklachten bekend. De bekendmaking van de illegale activiteiten van Hamanaka zorgden destijds voor grote opschudding.