Wielrenner Boven gewond na zware val in Spaanse ronde

ROTTERDAM, 8 APRIL. De Nederlandse wielerprof Jan Boven is tijdens de eerste etappe van de Ronde van Baskenland zwaar ten val gekomen. Tijdens een afdaling miste de renner van de Rabo-ploeg van ploegleider Theo de Rooy een bocht en belandde vier meter lager in een ravijn.

Boven verkeerde na de val korte tijd buiten bewustzijn. Met drie beschadigde ruggenwervels is hij opgenomen in een Baskisch ziekenhuis. De tweedejaars prof, die dit seizoen al actief was in de Ronde van Valancia, de Catalaanse Week en de Ronde van Murcia, moet op doktersvoorschrift blijven liggen. Vermoedelijk donderdag volgt vervoer naar Nederland, waar hij een gipsen corset krijgt aangemeten. Ook andere deelnemers waren door een val gedwongen tot opgave: Arrieta en Roux.

Jan Boven (25) komt uit het Groningense Woldendorp. Als amateur won hij de rondes van Epe en Delfzijl en werd hij tweede bij het Nederlands kampioenschap voor militairen. In zijn eerste profseizoen boekte hij vorig jaar één overwinning. In de vierde etappe van de Teleflex-tour, een Nederlandse etappewedstrijd voor amateurs en professionals, was hij de snelste. Volgens ploegleider De Rooy moet Boven fysiek nog groeien om op niveau mee te kunnen.

Gabriele Missaglia uit Italië won gisteren de etappe van de Ronde van Baskenland. Hij versloeg de Fransman Stéphane Heulot en de Italiaan Francesco Casagrande in de sprint. Voor Missaglia was het zijn eerste profzege. De rit ging over 138 km met start en finish in Legazpia.

Michael Boogerd was de beste Nederlander. De Rabo-renner finishte als zesde. Hij zat wel vooraan maar kon de dagprijs in de sprint niet pakken. De Fransman Christophe Moreau ging er al na 18 kilometer vandoor. Zijn maximale voorsprong bedroeg ruim vijf minuten. Na 80 kilometer kwam er een einde aan zijn vluchtpoging. De Deen Rolf S⊘rensen, afgelopen zondag de winnaar van de Ronde van Vlaanderen, kwam binnen met een achterstand van bijna twaalf minuten.