Tweede geval van BSE in Nederland

Niet bekend

Volgens het ministerie bestaat er geen verband met het eerste Nederlandse BSE-geval, dat twee weken geleden in Wilp is geconstateerd.

De zesjarige besmette koe is eind maart geslacht in een slachthuis te Tolbert, waarna het kadaver voor onderzoek is overgebracht naar het onderzoeksinstituut ID-DLO in Lelystad. Daar is BSE vastgesteld. Vandaag wordt de rest van de veestapel van de Kollumse veehouder T. Breedijk afgevoerd en gedood. Het gaat om veertig melkkoeien, veertig schapen, tien geiten en dertig jonge runderen. Het bedrijf is voorlopig geïsoleerd. Ook wordt de vleesvoorraad bij de slachterij in Tolbert vernietigd.

Minister Van Aartsen (Landbouw) spreekt van een “grote tegenslag” en een “grote klap” voor de Nederlandse veehouderij. Volgens Van Aartsen hoeft echter niemand zich zorgen te maken over gezondheidsrisico's als gevolg van het eten van rundvlees. De consument loopt geen gevaar, onderstreepte de minister, die zich de bezorgdheid van consumenten overigens wel kan voorstellen. “Alle verschijnselen van BSE worden direct ontdekt. Maar we moeten ongelooflijk alert blijven.”

Hoe de BSE-besmetting tot stand kon komen wordt nader onderzocht. De nakomelingen van de koe worden via het Identificatie- en Registratiesysteem (de gele flappen in de koeienoren) opgespoord. Deze runderen zullen worden geslacht en voor onderzoek afgevoerd naar het ID-DLO in Lelystad. Een verband met het eerste geval is uitgesloten, omdat destijds alle nakomelingen van de besmette Anja-3 uit Wilp zijn opgespoord en onderzocht.

De veehouderij van de familie Breedijk in Kollum staat bekend als een top-fokbedrijf. Burgemeester P. Visser van Kollumerland noemt de ontdekking van BSE, die bij mensen de dodelijke hersenziekte Creuzfeldt-Jacob zou kunnen veroorzaken, een “ramp voor de familie”.

De Nederlandse Melkveehoudersbond (NMV) heeft kritiek op het afmaken van al het vee van de door BSE getroffen boerderijen. De bond noemt de maatregelen overdreven en zouden alleen bedoeld zijn om het publiek gerust te stellen.