Pretfabriek Endemol keldert op kalme beurs

AMSTERDAM, 8 APRIL. De koers van het aandeel-Endemol is vanmorgen op een rustige effectenbeurs gekelderd na publicatie van de jaarcijfers. Endemol daalde met 3,80 gulden tot 57,20 gulden, terwijl het koersgemiddelde van de beurs ongeveer gelijk bleef.

AMSTERDAM De pretfabriek Endemol maakte vanmorgen bekend dat de winst over het gebroken boekjaar 1996/1997 met 19 procent is gestegen tot 33,7 miljoen gulden. Dat was slechts een fractie onder de verwachtingen die beleggingsanalisten hadden van het resultaat. De koers van het aandeel Endemol kreeg meteen na opening van de beurs een klap en daalde met 1,20 gulden tot 59,80 gulden. Rondom het middaguur was de koers 57,20 gulden, een daling met ruim zes procent Aan de andere kant was Philips, een andere voormalige aandeelhouder van het failliete Sport-7, een grote stijger op de Amsterdamse effectenbeurs. De koers van Philips schoot vanmorgen met 2,40 gulden omhoog tot 90 gulden en noteerde rondom het middaguur een koers van 89,50 gulden. De reden voor de koersstijging was een rapport van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, die de verwachting voor Philips opwaardeerde van market performer naar market outperformer, wat neerkomt op 'een aandeel dat het beter zal doen dan de markt'. Nedlloyd was de sterkste stijger door een positief verhaal in een landelijke krant. Het samenwerkingsverband van Nedlloyd, P&O Nedlloyd, zou de tarieven voor containervervoer willen verhogen. Dat zou een positieve invloed hebben van honderd miljoen dollar. Analisten twijfelden aan het verhaal. De concurrentie op de zeevaartroutes blijft immers sterk.

De grote koersbewegingen waren uitzonderlijk op een voor het overige zeer rustige beurs. De AEX-index steeg met slechts 0,31 punt tot 727,90 punten. Daarmee bood het Damrak hetzelfde beeld als gisteren. toen waren de omzetten extreem laag. Volgens handelaren verkeert de handel in een patstelling. De angst voor een hernieuwde renteverhoging - op 20 mei komen de Amerikaanse centrale banken bijeen - verlamt de markt.

NEW YORK Wall Street lijkt de weg omhoog te hebben hervonden. Nog geen tien minuten na opening van de beurs boekte de Dow Jones-index gisteren een winst van 50 punten waardoor de computergestuurde handel automatisch kwam stil te liggen. Vooral de technologie- en bankfondsen lagen goed in de markt. De Dow Jones, die na dagen van verliezen vrijdag voor het eerst weer klom, kwam 29,84 punten hoger uit op 6555,91. De stijging had sterker kunnen uitvallen, ware niet dat verkoopdruk optrad tegen het sluiten van de markt. De verhouding tussen stijgende en dalende fondsen was zeventien tegen zeven, bij een forse omzet van 455 miljoen aandelen. De overname van de zakenbank Alex Brown door Bankers Trust, nummer zeven op de ranglijst van Amerikaanse banken, stimuleerde de handel in de financiële waarden. Onder de hightech-fondsen, die sinds half maart een flinke veer moesten laten als gevolg van rentevrees, deed halfgeleiderproducent Intel goede zaken.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot flink hoger. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 306,03 punten (1,7 procent) tot 18.021,70. De stijging van de dollarkoers zorgde voor vraag naar aandelen van exportbedrijven.