Nieuw bloedbad in Algerije

ALGIERS, 8 APRIL. In de nacht van zondag op maandag zijn in een dorp in het westen van Algerije opnieuw dertien inwoners vermoord, zo melden de Algerijnse krant Liberté en El Khabar. De nieuwe moorden brengen het totale aantal slachtoffers van aan moslim-extremisten toegeschreven moordpartijen sinds afgelopen donderdag op ten minste 114.

Alle moorden zijn gemeld door onafhankelijke Algerijnse kranten; de autoriteiten, die volhouden de toestand onder controle te hebben, hebben tot dusverre het stilzwijgen bewaard.

Verscheidene gewapende mannen drongen het gehucht Merchiche in het departement Tlemcen zonderdag binnen bij het vallen van de avond, aldus El Khabar. Vervolgens sneden ze enkele inwoners de keel af, namen een pauze voor een maaltijd, en slachtten vervolgens de andere dorpelingen af, onder wie kinderen en een zieke oude man. Daarna vertrokken ze, kennelijk zonder enig verzet te ontmoeten. El Khaber meldt nog dat de mannen deel uitmaakten van de westelijke sectie van de Gewapende Islamitische Groep (GIA) onder commando van Yacer El-Akel.

Het nieuwe bloedbad was het jongste in een hele serie die donderdag begon, na een periode van relatieve rust na de bloedige vastenmaand Ramadan, en voornamelijk afgelegen dorpen en gehuchten heeft getroffen. Het grootste bloedbad werd in de nacht van donderdag op vrijdag aangericht in het gehucht Thalit, 80 kilometer ten zuiden van Algiers, waar 52 van de 53 inwoners werden vermoord. Het was de grootste moordpartij sinds de gewapende machtsstrijd tussen de regering en moslim-extremisten in 1992 begon nadat algemene verkiezingen waren geannuleerd die het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) zou gaan winnen. In die machtsstrijd zijn in totaal volgens ruwe schattingen 60.000 mensen om het leven gekomen. In Algerije worden 5 juni nieuwe parlementsverkiezingen gehouden, waarvan het verboden FIS is uitgesloten. (Reuter, AFP)