Nederland moet meer varkens opkopen

DEN HAAG, 8 APRIL. Nederland zal waarschijnlijk meer dan 800.000 varkens moeten opkopen van bedrijven in de met varkenspest besmette gebieden. Minister Van Aartsen (Landbouw) heeft bij de Europese Commissie een aanvraag ingediend om daarvoor extra geld te krijgen. Dit heeft een woordvoerder van de minister desgevraagd meegedeeld.

Sinds de uitbraak van de zeer besmettelijke varkensziekte op 4 februari in het Brabantse Venhorst zijn door het ministerie al ruim 450.000 gezonde varkens opgekocht, die wegens vervoersverboden niet verplaatst konden worden. De varkens zijn inmiddels vernietigd. Nederland krijgt nu van de Europese Commissie subsidie voor de opkoop van maximaal 800.000 varkens.

Het totaal aantal met varkenspest besmette bedrijven is inmiddels opgelopen tot 84. Het ministerie heeft gisteren melding gemaakt van zeven nieuwe gevallen. Daarvan zijn drie bedrijven mogelijk met het virus in aanraking gekomen door kunstmatige inseminatie van met varkenspest besmet sperma, afkomstig van het KI-station in Wanroij.

Deze bedrijven bevinden zich in Ommel, Neerkant en Bakel. Ommel en Neerkant liggen buiten de eerdere besmette gebieden waardoor de uitbreiding van vervoersverboden noodzakelijk is. De overige vier besmette bedrijven bevinden zich in Boekel (twee gevallen), Mill en Uden. Bij de zeven bedrijven moeten ongeveer 9.000 varkens worden gedood. Het totaal aantal vernietigde varkens van met varkenspest besmette bedrijven bedraagt nu ruim 150.000 dieren.