Verdediging Twente stuntelt tegen RKC

WAALWIJK, 7 APRIL. Bij FC Twente voelden ze zich gisteren in Waalwijk diep ellendig. De nummer drie in de eredivisie verloor niet alleen van degradatiekandidaat RKC (3-2), maar besefte na afloop dat bij winst de achterstand op koplopers Feyenoord en PSV één punt zou zijn geweest.

Trainer Hans Meyer: “Er wordt vanuit gegaan dat we rijp zijn voor het kampioenschap, maar misschien zijn we dat gewoon nog niet.”

Het verlies van Twente was vooral te wijten aan het gestuntel van de zonder de geblesseerde Oude Kamphuis spelende verdediging. Daardoor kwam thuisclub RKC binnen dertien minuten al op 2-0 door doelpunten van Kalezic en Van Diemen. Trainer Meyer reageerde door een extra verdediger, Ter Avest, in te zetten. Het ging daarna beter. Toch zorgde RKC-aanvoerder Brands nog voor rust voor 3-0.

In de tweede helft ging Twente op inhaalrace. Met name Bosman was gevaarlijk, ook omdat zijn bewaker, invaller Streppel, flink stond te schutteren. De lange RKC'er trapte voortdurend naast de bal. Bosman profiteerde er goed van en scoorde twee keer. Hij steeg daardoor achter Tomasson naar de tweede plaats op de topscorerslijst met zestien treffers. Blij kon hij er niet mee zijn na de 3-2 nederlaag.

RKC, dat voor deze wedstrijd in trainingskamp was gegaan, speelde het laatste half uur met tien man omdat Bogers uit het veld werd gestuurd met twee gele kaarten. De thuisclub wankelde, maar hield mede door een aantal goede reddingen van doelman Van Dijk stand.

Niet alleen RKC behaalde in de onderste regionen punten. Ook Groningen (2-0 bij Fortuna) en Sparta (2-0 bij De Graafschap) wonnen en namen meer afstand van de laatste drie plaatsen. Beide clubs hebben 28 punten, evenals Fortuna dat de afgelopen weken is weggezakt. NEC, dat een punt uit Utrecht weggraaide (1-1), staat op 24 punten, RKC op 22 en AZ, dat afgelopen weekeinde niet speelde, 21. De meeste clubs hebben nog zeven wedstrijden te spelen. Alleen NEC moet er nog zes.

In de subtop staat Heerenveen achter PSV, Feyenoord, Twente en Ajax vijfde. De Friese ploeg won met 3-1 van Willem II. Beide ploegen staan in de halve finale van het bekertoernooi.