Wall Street kan opgelucht adem halen

NEW YORK, 5 APRIL.Wall Street slaakte gisteren een zucht van verlichting na de bekendmaking van de Amerikaanse werkloosheidscijfers van maart. De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten viel in maart iets lager uit dan verwacht. De Amerikaanse werkloosheid bedroeg vorige maand 5,2 procent van de beroepsbevolking.

Er bestond vooraf de vrees dat toenemende banengroei de lonen zou kunnen opdrijven. Dat zou de kans op inflatie vergroten en de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, ertoe kunnen brengen de rente te verhogen. Een renteverhoging is ongunstig voor de aandelenmarkt. Beleggers kunnen dan besluiten hun geld elders te investeren. Ruim tien dagen geleden verhoogde de Fed de geldmarktrente met een kwartprocent. Daardoor daalden de koersen op Wall Street scherp.

De werkgelegenheidstoename vorige maand met 175.000 wijst volgens analisten op een gezonde groei van de Amerikaanse economie. Vooral de dienstensector en de industriele produktie kregen er banen bij. De krachtige economische groei in het eerste kwartaal kan de Fed ertoe brengen om op 20 mei opnieuw de kredietteugels aan te trekken.

Het rapport van het bureau voor arbeidsstatistieken meldde over de maand maart een verhoging van het gemiddelde uurloon met 5 dollarcent, de grootste stijging sinds 1990.