Pact regering en oppositie Sri Lanka

NEW DELHI, 5 APRIL. De regering van de Sri-Lankese president Chandrika Kumaratunga heeft deze week de toezegging van de voornaamste oppositiepartij, de Verenigde Nationale Partij (UNP), gekregen dat deze haar pogingen om de vrede in het land te herstellen niet meer zal dwarsbomen.

Het is de bedoeling van de regering en de UNP een gezamenlijke strategie voor de vrede te ontwikkelen. Door zo'n gezamenlijke aanpak kan de druk op de Tamil Tijgers, die al sinds 1983 op niets ontziende wijze voor een eigen Tamil-staat strijden, worden versterkt. Het pact tussen regering en oppositie komt slechts een paar weken na een triomf van Kumaratunga's Volksalliantie bij gemeenteraadsverkiezingen. Het voornaamste thema was daarbij het plan van de regering van Sri Lanka om te decentraliseren en ruimte te scheppen voor een hoge mate van autonomie voor de Tamils in het noorden en oosten van het land.

De meeste kiezers steunden de plannen van de regering kennelijk van harte. De regering won in meer dan viervijfde van alle raden, terwijl de UNP, die sceptisch had gestaan tegenover Kumaratunga's aanpak, veel terrein moest prijsgeven. De UNP heeft nu, zo lijkt het, eieren voor haar geld gekozen, al staat nog niet vast dat ze de constitutionele hervormingen van Kumaratunga nu voetstoots zal aannemen.

Volgens het persbureau Reuter hadden voorts de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Malcolm Rifkind, en diens plaatsvervanger, Liam Fox, de laatste maanden bemiddeld tussen regering en UNP. De Britten putten daarbij naar verluidt vooral uit hun ervaring met het overbruggen van tegenstellingen in Noord-Ierland.

Het akkoord tussen beide kanten vormt overigens nog allerminst een garantie dat de vrede daadwerkelijk zal terugkeren in Sri Lanka. Dat hangt voor een belangrijk deel af van de Tamil Tijgers zelf. Tot dusverre hebben die geen enkele animo getoond voor Kumaratunga's aanbod voor een vergaande autonomie.