Mattheus-passie

Het kunnen bijwonen van de Mattheus-passie te Naarden is een begeerd voorrecht. Door een godswonder en de gulheid van een goede zwager kreeg ik een plaatsje voor de Mattheushappening in Naarden.

Een goede gelegenheid 'to rub the shoulders of the rich and famous'. De kwaliteit van de muziek stond boven alle lof, dit in tegenstelling tot het overige. Ik had een plaats achter het koor, met fraai uitzicht op tv-kabels, tv-opname-apparatuur, maar van het gebodene zag ik niets. Zou het niet aardig geweest zijn, nu men toch zoveel tv-apparatuur ter plaatse had, om een paar monitoren te plaatsen in de zijbeuken en achter het koor, zodat men ook hier een glimp van het gebodene kon zien ?

Mijn stoel was van het ruggenbrekertype. Ik besef wel dat je veel over lijden en pijn hoort als je naar een passie gaat, doch ik vind het licht overdreven om de toehoorder rugpijn te bezorgen. Ik kreeg pas laat in de smiessen, dat de ervaren toehoorders, kussens hadden meegenomen. Tijdens de pauze heb ik maar een kussen gekocht. Mijn kerk is aanzienlijk armer dan die in Naarden, maar de stoelen zitten er aanzienlijk beter. Wanneer het geld voor behoorlijk zitmeubilair ontbreekt, hetgeen ik me gelet op de toegangsprijs nauwelijks kan voorstellen, raad ik de organisatoren het volgende aan. Druk op het toegangsbiljet voortaan: 'KB 480. Dit concert levert ernstig gevaar voor uw rug op'.