Herdenking Schilderswijk afgelast

DEN HAAG, 5 APRIL. De vreedzame tocht ter nagedachtenis van de recente gevallen van brandstichting in de Haagse Schilderswijk gaat morgen niet door. De tocht is afgelast omdat de politie “gegronde signalen” heeft ontvangen dat er ongeregeldheden zullen plaatsvinden.

Dit schrijven de organisatoren van de tocht, de Regionale Steunfunctie Allochtonen (RSA) en het Inspraak Orgaan Turken (IOT), in een gistermiddag uitgebrachte persverklaring. Ze zien van de tocht af op advies van burgemeester Deetman. De burgemeester weigert mededelingen te doen over de aard van de signalen die bij de politie zijn binnengekomen. Wel liet zijn woordvoerder weten dat “het in mijn vijftien arbeidzame jaren nog nooit is voorgekomen dat een tocht uit voorzorg wordt afgelast”.

In de ogen van burgemeester Deetman en de organisatoren is de stabiliteit in de Schilderswijk niet gebaat bij ongeregeldheden. De tocht was bedoeld om de behoefte aan veiligheid onder met name mensen in de Schilderswijk tot uitdrukking te brengen. Vorige week werd de wijk opgeschrikt door drie nog onopgeloste brandstichtingen, twee bij Turkse organisaties en een gericht tegen een Turkse familie. De brand in het woonhuis kostte het leven aan zes van de twaalf gezinsleden. De organisatoren van de afgelaste tocht overwegen nu begin mei de veertigste overlijdensdag van de zes gezinsleden te herdenken, naar islamitisch gebruik.

Een woordvoerder van het organiserende steunpunt RSA zei te vrezen dat de tocht een demonstratief karakter krijgt en dat er angst was dat betogers vlaggen mee zouden nemen. Het Inspraak Orgaan Turken repte in een reactie over “laatste ontwikkelingen” die een afzegging noodzakelijk maakte. IOT-directeur H. Can-Engin doelt daarmee op de toenemende speculaties over de dader of daders van de fatale brand.“Wij weten gewoon nog niets. De PKK wordt genoemd, Turkse extreem-rechtse organisaties, maar ook Nederlandse. Wij sluiten dus ook niet uit dat, zoals in Duitsland, de vader de brand kan hebben aangestoken. Wij willen nu gewoon maar eens rustig afwachten.” Intussen sluiten gemeente en politie niet uit dat er zondag toch mensen naar Den Haag zullen komen. De Haagse politie houdt er rekening mee dat dat ook Duitse sympathisanten kunnen zijn. Een gemeente-woordvoerder zegt dat Den Haag eventuele betogers zondag “zo goed mogelijk zal opvangen”.