Politie gaat meer vandalen rondom voetbal aanhouden

DEN HAAG, 3 APRIL. Justitie en politie gaan rondom voetbalwedstrijden meer vandalen aanhouden. Gegevens bij clubs en de politie over 'voetbalcriminelen' worden uitgewisseld. De coördinatie van de bestrijding van het geweld door voetbalsupporters komt op landelijk niveau te liggen.

Dit is gisteren besloten tijdens een beraad tussen de ministers Sorgdrager (Justitie), Dijkstal (Binnenlandse Zaken), vertegenwoordigers van politie, de KNVB, het openbaar ministerie en een aantal grote gemeenten. Aanleiding voor het beraad was de massale vechtpartij tussen aanhangers van Ajax en Feyenoord bij Beverwijk, twee weken geleden, waarbij een 35-jarige Ajax-supporter om het leven kwam.

Het openbaar ministerie gaat meer gebruik maken van video-opnamen en foto's om supporters te identificeren. De ministers willen dat de KNVB en de clubs een nieuwe persoonlijke clubkaart maken waarin gegevens over misdrijven worden vastgelegd. Met een meer landelijke aanpak moet ook een landelijk stadionverbod voor voetbalvandalen mogelijk worden.

Sorgdrager en Dijkstal herhaalden dat het voetbalgeweld steeds meer de kenmerken krijgt van harde criminaliteit. Zij laten onderzoeken welke maatregelen burgemeesters kunnen nemen om supporters in noodgevallen uit de stad of uit bepaalde wijken te weren. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan een verbod op samenscholingen.

Uitbreiding van de wettelijke mogelijkheden voor de aanpak van voetbalcriminelen is volgens minister Sorgdrager vooralsnog niet nodig. Met de aanpak van voetbalvandalen als leden van een 'criminele organisatie' en de strafbaarheid van deelnemers aan georganiseerde vechtpartijen kunnen voetbalvandalen tot meerjarige straffen worden veroordeeld.

Informatie over de identiteit en de plannen van voetbalcriminelen is volgens de ministers voldoende beschikbaar. Wel is het zaak dat die informatie minder wordt versnipperd over clubs, politie en justitie, en beter wordt uitgewisseld, aldus Sorgdrager. De clubs moeten zelf de informatie voor een landelijke databank leveren.

Ajax-voorzitter Van Praag en demissionair voorzitter Staatsen van het sectiebestuur Betaald Voetbal waren tevreden over de bijeenkomst. “Ik ben blij dat de betrokken partijen elkaar hebben gevonden”, zei Van Praag. “Daar pleit ik al een aantal jaren voor. Eindelijk slaat iedereen de handen ineen en gaat op zoek naar een oplossing”, aldus Van Praag. “Als dat niet gebeurt, zal het voetbal de mensen van zich vervreemden.”

In de Tweede Kamer wordt positief gereageerd. De Kamerleden Middel (PvdA) en Hillen (CDA) noemden de uitkomst “veelbelovend” en “positief”.

Rijpstra (VVD) vindt het wel een gemis dat de supportersverenigingen niet nadrukkelijker bij de bestrijding van het voetbalgeweld zijn betrokken.