Kinderagenda

Vuurvlam

In het bezoekerscentrum Veluwezoom van de Vereniging Natuurmonumenten speelt zaterdag 5 april poppentheater Eigenwijs de voorstelling 'De boom van de Vuurvlam'. Dit is een spannend verhaal over de sprookjesachtige figuur Vuurvlam die op een dag hoort dat 'zijn boom' wordt omgehakt omdat de straat moet worden verbreed. Zijn vriend Flierefluiter, een zwerver, wordt heel verdrietig van het nieuws. Stella de marktvrouw organiseert een protest. Afijn, de hele buurt loopt te hoop tegen het omhakken van de boom. De vraag is: haalt alle protest, de 'burgerlijke ongehoorzaamheid', iets uit. Wie daar benieuwd naar is, moet beslist naar Rheden, waar zich het bezoekerscentrum Veluwezoom bevindt. Op de Heuvenseweg 5a, om precies te zijn. Het is di t/m zo van 10 tot 17 uur geopend. Meer informatie: 026-4951023.

IJsbeertjes

De ijsbeertjes Winner en Taco van de ijsbeermoeders Mien en Katrien in de Rotterdam Zoo zijn de eerste lentedagen al buiten geweest. Als het weer het toestaat zijn ze nu dagelijks in de open lucht te bewonderen. Voor wie niet in staat is geweest of zal zijn ze in werkelijkheid te zien, heeft de Diergaarde Blijdorp een Internetadres geopend, waar de ijsbeertjes live te zien zijn. Dat adres luidt: www.ara-bddp-group.nl.

Bruna & Schubert

De samenwerkende Arnhemse en Nijmeegse kinderboekwinkels hebben exposities ingericht van bekende illustratoren van kinderboeken. In Arnhem is werk te zien van Dick Bruna, bekend van Nijntje en Boris Beer. Van een aantal illustraties van Bruna zijn zeefdrukken gemaakt; die worden geëxposeerd, evenals boekomslagen en ander werk. Een aantal zeefdrukken is ook te koop. In de Nijmeegse kinderboekenwinkel kan worden gekeken naar het werk van Ingrid en Dieter Schubert, bekend van het boek 'Er ligt een krokodil onder mijn bed'. Later maakte ze de prentenboeken 'Monkie' en 'Platvoet'. Op de expositie is recent werk van de Schuberts te zien, uit onder meer de boeken 'Wie niet sterk is', 'Woeste Willem' en het nieuwste album 'Abacadabra'. Bij de expositie hoort een prijsvraag, tien winnaars mogen een boek uitzoeken. De kinderboekwinkels en tentoonstelling in Arnhem en Nijmegen, geopend tijdens winkeluren, zijn t/m 17 mei. In Arnhem is het adres Weverstraat 13, tel 026-4451277; in Nijmegen Kannenmarkt 27, tel. 024-3240096.

Aan boord

Zondag 6 april wordt er feestelijk afscheid genomen van de bemanning van het VOC-schip Amsterdam, dat bij het Nederlands Scheepvaartmuseum ligt. De hele dag wordt bepaald door de 'aanmonstering' - het aanmelden - van de bemanning en de wijze waarop zij zich op deze laatste dag te buiten plegen te gaan aan spijzen, drank en andere geneugten. Kinderen kunnen getuige zijn van de bruisende activiteiten op het schip en kijken naar de kok die zijn vaten gepekeld vlees, zakken met erwten en bier naar binnen brengt. Om half twee wordt een maaltijd voor de voltallige bemanning opgediend. Om half vier vindt de daadwerkelijke aanmonstering plaats, die met veel kanongebulder en zeemansliederen gepaard gaat. Tussen de bedrijven door zijn allerlei ambachtslieden aan het werk te zien, zoals mandenmakers, nettenboeters en touwslagers. Er wordt gedanst en gezongen, koopmansvrouwen flaneren over de kade, er worden specerijen 'verhandeld' en de dorstigen kunnen zich in een zeemanskroeg laven aan 18de-eeuws bier.

Nederlands Scheepvaartmuseum, Kattenburgplein 1, di t/m za 10-17.00 uur. Tel 020-5232222.

Beestenboel

Vanaf 5 april is het in het Gemeentemuseum Helmond een 'Beestenboel'. Een viertal illustratoren toont werk waarin dieren de hoofdrol spelen, zoals een vraatzuchtige bulldog en een avontuurlijke ijsbeer. De tekeningen van Hans de Beer zijn onder meer afkomstig uit het boek 'Bodo en het oerwoudconcert', waarin een aapje kennis maakt met de grote-mensenwereld. Jan Jutte gaf gestalte aan 'Teunis' van Toon Tellegen, waarin een olifant voorkomt die leeft tussen de mensen. De Poolse tekenaar Janosch exposeert de illustraties bij zijn verhalen over de Krekel en de Mol en de avonturen van Tijger. In de tekeningen van Noni Lichtveld toont de spin Anansi steeds een ander aspekt van haar karakter.

Beestenboel is te zien van 5 april t/m 15 juni. Gemeentemuseum Helmond, Kasteelplein 1, Helmond, di-vrij 10-17 uur, za-zo 14-17 uur. Tel. 0492-547475.

Fotomobiel

De 'Fotomobiel' is een (rijdende) gaatjescamera, of in het Latijn een Camera Obscura, die als basis een bontgekleurde schaftkeet heeft van twee bij drie meter. De Fotomobiel kan van binnenuit bediend worden, de deelnemers bevinden zich in de rijdende camera die tevens dienst doet als donkere kamer ('doka'). Door de komst van de automatische fotocamera weten kinderen niet meer hoe een foto nu daadwerkelijk wordt gemaakt en ontstaat. Het aardige is dat kinderen in de 'Fotomobile' een foto, van het maken tot ontwikkelen en afdrukken, zelf kunnen zien ontstaan. De ontwerpers willen de wagen vanaf september 1997 inzetten in het basis- en voortgezet onderwijs. Kinderen vanaf acht jaar wordt met de Fotomobiel elementair begrip van de fotografie bijgebracht.

De Fotomobiel is een initiatief van de Stichting Koorenhuis, centrum voor kunst en cultuur in Den Haag, Prinsengracht 27, tel. 070-3422722.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.