Kiezers waarderen leiderswisseling CDA

DEN HAAG, 3 MAART. De leiderswisseling bij het CDA oogst waardering bij de kiezer. Sinds fractieleider Heerma vorige week plaatsmaakte voor beoogd lijsttrekker De Hoop Scheffer, is het CDA in een opiniepeiling vier zetels gestegen.

Volgens een peiling van het bureau Inter/View zouden de christen-democraten, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, 30 zetels krijgen. In de weken voor het vertrek van Heerma stonden zij nog op 26 zetels, een historisch dieptepunt. Bij de laatste Kamerverkiezingen, in 1994 onder leiding van Elco Brinkman, haalde het CDA 34 zetels.

De peiling geeft geen antwoord op de vraag of de CDA-kiezers tevreden zijn met de keuze van De Hoop Scheffer of vooral opgelucht over het feit dat de openbare discussie rondom het leiderschap is beëindigd.

D66 doet het eveneens beter nu er iets meer duidelijkheid is gekomen over het leiderschap. Sinds partijleider Van Mierlo twee weken geleden op het partijcongres heeft gezegd niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker bij de verkiezingen, zijn de Democraten in de peilingen van 15 à 16 zetels gestegen naar 17 à 18. In de Tweede Kamer heeft D66 24 zetels.

De VVD blijft in de peilingen de grootste partij. De liberalen zouden nu 42 zetels halen, twee minder dan half maart, maar nog altijd elf zetels meer dan de liberalen nu hebben. De PvdA staat op 38 zetels, twee minder dan half maart, maar één meer dan het huidige zetelaantal.