Zorgen VN over posaitie vrouwen in Afghanistan

GENÈVE, 2 APRIL. De Verenigde Naties maken zich grote zorgen over de onderdrukking van vrouwen in Afghanistan en de groeidende stroom van vluchtelingen in het land. Dat blijkt uit twee onafhankelijke rapporten die het Kinderfonds van de Verenigde Naties, UNICEF, en de VN-vluchtelingenorganisatie UNCHR, gisteren hebben gepubliceerd.

In zijn rapport hekelt UNICEF de houding van de Talibaan, de fundamentalische strijders die Afghanistan voor het grootste deel regeren, tegenover vrouwen. “De uitsluiting van meisjes en vrouwen van het openbare leven heeft desastreuze gevolgen voor het hele land, en is een minachting van de fundamentele mensenrechten”, aldus directeur Carol Bellamy van UNICEF. Volgens haar hebben de Talibaan een eerder gedane belofte gebroken, dat meisjes tot negen jaar weer naar school zouden mogen gaan. De uitsluiting van vrouwen en de groeiende stroom vluchtelingen die aan het oorlogsgeweld proberen te ontkomen, zorgen voor enorme sociale problemen, vooral in de hoofdstad Kabul, aldus UNICEF en UNCHR. (Reuter)