Voskuil en Claus kans op Libris Prijs

AMSTERDAM, 2 APRIL. De romans Bruiloft aan zee van Abdelkader Benali, De geruchten van Hugo Claus, De tandeloze tijd 3 (Het hof van Barmhartigheid en Onder het Plaveisel het moeras) van A.F.Th. van der Heijden, Hertog van Egypte van Margriet de Moor, Baby Storm van Wanda Reisel en Het Bureau 2, Vuile handen van J.J. Voskuil zijn genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 1997.

De nominaties werden vanmiddag in Amsterdam bekend gemaakt door de voorzitter van de jury W. Dik, voorzitter van de raad van bestuur van KPN. De auteur van het winnende boek ontvangt een oorkonde en een bedrag van ƒ 100.000. De vijf andere genomineerden ontvangen elk ƒ 5000. Het belonen van zowel de winnaar als de genomineerden is uniek voor Nederlandse en Vlaamse literaire prijzen.

In haar verantwoording noemt de jury, voor het overige bestaande uit de schrijvers Graa Boomsma en Monika van Paemel, de hoogleraar Nederlandse Letterkunde Dick van Halsema en Trouw-journaliste Hanneke Wijgh, de zes nominaties 'een interessant palet qua sekse, nationaliteit, leeftijd, ervaring en stijl'. Daarmee wordt ongetwijfeld gedoeld op het feit dat er een debuterende allochtone schrijver bijzit (Abdelkader Benali), een Vlaming (Claus) en twee vrouwen (De Moor en Reisel). De genomineerde boeken zijn door een unanieme jury gekozen uit een eerder bekend gemaakte selectie van 24 titels. Astrid Roemers roman Gewaagd leven en Frans Thomeses Haagse liefde & De vieze engel worden in het juryrapport genoemd als titels die op het nippertje niet zijn genomineerd.

Drie van de kanshebbende auteurs (Claus, Van der Heijden en Voskuil) werden eerder dit jaar ook al genomineerd voor de Vlaams-Nederlandse literaire prijs De Gouden Uil, die gewonnen werd door A.F.Th. van der Heijden. Margriet de Moor was in 1994 al eens kandidaat voor de Librisprijs met haar roman De Virtuoos. Opmerkelijk is dat drie van de genomineerde titels afkomstig zijn van uitgeverij Querido. Vorig jaar waren dat er vier. Winnaar was toen Alfred Kossmann met de roman Huldigingen.

De Libris Literatuur Prijs zal worden uitgereikt op 12 mei tijdens een rechtstreekse televisieuitzending van de NPS.