IRISH SODA BREAD (1)

In een Ierse pub eet je soda bread met gerookte zalm. En daarbij drink je zo'n heerlijk bitter biertje met de kleur van natte turf. Het is een gouden driespan, zeker als het brood met roomboter wordt besmeerd. Sodabrood is een broodsoort die de zelfbakkende broodliefhebber zeer terwille is.

Het deeg bevat geen gist maar dubbelkoolzure soda, een rijsmiddel dat niet op zich laat wachten maar meteen aan de slag gaat. Zodra het in aanraking komt met zuur en vocht - bij sodabrood zijn die twee verenigd in de toevoeging van karnemelk - ontstaat er koolzuurgas dat het deeg doet rijzen. Om die reden moet het deeg meteen de oven in anders vervliegt het rijsmiddel. Het mooiste bakresultaat wordt verkregen als het brood wordt gebakken onder een roodstenen bloempot of een ovenvaste schaal van aardewerk, porselein, glas of geëmailleerd metaal met voldoende ruimte voor de deegbal om de hoogte in te gaan.

Overdekt bakken bevordert een goede en gelijkmatige vorming van het brood. En het lekkerste bakresultaat wordt verkregen met steengemalen volkoren tarwemeel uit de natuurvoedingswinkel, dubbelkoolzure soda en karnemelk. Al kan het deeg natuurlijk ook gemaakt worden met wat minder griffig gemalen volkorentarwemeel dat in supermarkten verkrijgbaar is, eigentijds bakpoeder en magere melk. Wie overdekt bakken gecompliceerd vindt, bakt het brood gewoon open en boot op een bakplaat. Toch loont het de moeite een passende bloempot op te zoeken, bij de apotheek een potje met dubbelkoolzure soda te laten vullen en bij de natuurvoedingswinkel steengemalen volkoren tarwemeel te kopen en een fles karmemelk. Daarna is zo'n Iers sodabroodje werkelijk in een handomdraai gemaakt. (wordt vervolgd)