Belegger slaapt deze week uurtje korter

AMSTERDAM, 2 APRIL. Beleggers en beurshandelaren moeten deze week een uurtje langer opblijven. Doordat de Amerikanen hun zomertijd een week later invoeren dan Europa sluit de beurs van Wall Street niet om 22.00 Nederlandse tijd, maar om 23.00.

En wie afhankelijk is van Teletekst voor het slot kan met een goed boek de tijd doden.

Door het gebrek aan synchronisatie van de zomertijden mist de Amsterdamse beurs zijn uurtje gezamelijke middaghandel met de aandelenmarkt van New York. Wanneer Wall Street opent kan Amsterdam zich onder normale omstandigheden nog een uur (tot sluiting om 16.30) spiegelen aan de ontwikkelingen op de grootste effectenbeurs ter wereld.

Nu staat het Damrak er alleen voor. “Dat gebeurt elk jaar hoor”, zegt een handelaar geruststellend. “Amerika gaat open als wij dicht gaan, maar vergeet niet dat de future (een termijncontract op de Amerikaanse beursindex) al wel eerder opengaat.”

De future komt uit Chicago, het mekka van de termijnhandel, die van oudsher driftig concurreert met de 'bedaagde' handelaren op de effectenbeurs in New York.

“Als het in Amsterdam tegen half vijf loopt, verwacht ik dat de markt weer wat nerveuzer wordt”, zegt een andere handelaar. “Ik denk dat beleggers het zekere voor het onzekere zullen nemen en posities in aandelen alsnog zullen verkopen voordat de markt dicht gaat. Dit zijn geen markten om met grote eigen posities te wachten op de dag die komen gaat.”