B-WK cricket valt voor Nederland weer in het water

ROTTERDAM, 2 APRIL. De regen is de grootste tegenstander van de Nederlandse cricketploeg bij het B-WK in Maleisië. Vanochtend werd het tweede duel van Nederland in de kwartfinale tegen Hongkong halverwege gestaakt door het slechte weer. Verder spelen bleek onmogelijk.

Aangezien verregende wedstrijden niet worden overgespeeld, eindigde het treffen in een gelijkspel. Daar schiet Nederland, dat gisteren in een eveneens verregende wedstrijd van Ierland verloor, niets mee op.

Er staat in de kwartfinale voor de Nederlanders nog één wedstrijd op het programma, vrijdag tegen Bangladesh. Ook bij winst hangt kwalificatie voor de halve finale nog af van het resultaat van het andere duel in de poule. Zou er vrijdag door de regen weer niet kunnen worden gespeeld, dan ligt de ploeg van aanvoerder Tim de Leede uit het toernooi op grond van een half wedstrijdje tegen Ierland. “Dat zou rampzalig zijn”, zei de Nederlandse teammanager Hans Mulder vanochtend. “We behoren tot de betere ploegen, maar kunnen dat door de regen niet laten zien. Heel zuur.”

Mulder spreekt er schande van dat het kwalificatietoernooi in Maleisië is vastgesteld in de regentijd. “Dat is vragen om moeilijkheden. Als je zoeits doet, moet je minder deelnemers toelaten zodat er ruimte is om verregende wedstrijden opnieuw vast te stellen.”

Het eerste deel van de wedstrijd tegen Hongkong kon vanochtend nog wel worden afgewerkt. De tegenstander kwam tot een score van 170 runs all out. Dat was een totaal dat voor Nederland zeker haalbaar was. De oranjeploeg was echter aan zijn vierde over bezig toen zware regenval in een mum van tijd het veld blank zette. De twee startende slagmensen Lefebvre en Zuiderent hadden op dat moment een totaal van 16 voor 0 staan. Pas bij twintig overs zou het resultaat tellen. Ierland kwam gisteren in het duel tegen Nederland tot 23 overs en won op rungemiddelde.

De Nederlanders kregen het vanochtend ook nog aan de stok met de organisatie. Toen spelers en supporters zelf probeerden met planken en ander materieel het overvloedige water van het terrein te krijgen, werden ze er afgestuurd met het dreigement dat bij herhaling uitsluiting zou volgen.