Ex-voorzitter Waalse PS vervolgd voor fraude

BRUSSEL, 1 APRIL. Guy Spitaels, voormalig voorzitter van de Franstalige Parti Socialiste (PS), ex-minister en ex-voorzitter van het Waalse parlement, is door de justitie in Luik in staat van beschuldiging gesteld wegens het aannemen van steekpenningen. Sinds februari loopt een onderzoek tegen Spitaels, die als PS-voorzitter geld zou hebben aanvaard van de Franse vliegtuigbouwer Dassault, in de tijd dat het bedrijf een Belgische order voor de modernisering van F-16 straaljagers binnensleepte.

Een van de PS-medewerkers, Merry Hermanus, heeft ongeveer anderhalf miljoen gulden op een Luxemburgse bankrekening ontvangen. Hij zou dit geld in opdracht van Spitaels hebben aanvaard. Spitaels heeft verklaard dat hij “nooit de goedkeuring van een contract afhankelijk heeft gemaakt van schenkingen”.

Hermanus kwam het afgelopen weekeinde vrij uit de gevangenis, waar hij vijf weken in voorarrest heeft gezeten. Hij zei bij verhoren te hebben begrepen dat ook de Franstalige christen-democraten smeergeld van Dassault hebben ontvangen. Die uitspraak heeft geleid tot een golf van ontkenningen van Waalse christen-democraten. Hermanus heeft bovendien een beschuldiging herhaald aan het adres van PS-voorzitter Philippe Busquin. Hij zou net als Spitaels op de hoogte zijn geweest van het smeergeld van Dassault. Busquin heeft tot nu toe echter in alle toonaarden ontkend iets van de zaak te weten. Hij werd vorige maand herkozen als partijvoorzitter.