De Gaay Fortman (85) overleden

DEN HAAG, 1 APRIL. Prof.mr. W.F. de Gaay Fortman, ARP-minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Den Uyl, is zaterdag in zijn woonplaats Den Haag overleden. De Gaay Fortman, die kampte met hartproblemen, is 85 jaar geworden. Hij wordt algemeen geroemd als een sociaal voelend, rechtschapen en recht-door-zee politicus.

Wilhelm Friedrich de Gaay Fortman raakte pas op latere leeftijd actief betrokken bij de politiek. Na ambtelijke functies (Economische Zaken en Sociale Zaken) werd hij tijdens zijn hoogleraarschap (burgerlijk recht, handels- en arbeidsrecht) in 1956 gevraagd kabinetsinformateur te worden. In de jaren zestig weigerde hij enkele malen een ministerschap.

Bekend werd De Gaay Fortman door in 1973 wél het ministerschap (Binnenlandse Zaken) te aanvaarden - zonder daarin zijn toenmalig fractieleider en demissionair premier, B.W. Biesheuvel, gekend te hebben. In het kabinet-Den Uyl, dat bestond uit PvdA, Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Katholieke Volkspartij (KVP), D'66 en PPR, had ook de ARP'er J. Boersma zitting (Sociale Zaken). In het daarop volgende CDA/VVD-kabinet wilde De Gaay Fortman geen plaats nemen.

De Gaay Fortman vertegenwoordigde in zijn partij de linkervleugel. Voor het CDA, waarin KVP, ARP en Christelijk-Historische Unie (CHU) later opgingen, werd hij senator. Enkele jaren geleden betichtte hij het CDA ervan te weinig zorgen om de tweedeling in de maatschappij te hebben. Bij de laatste Tweede-Kamerverkiezingen stemde hij GPV.

CDA-leider J. de Hoop Scheffer noemde De Gaay Fortman “een scherpe waker en wachter van het sociale profiel” van de partij. A.A.M. van Agt, indertijd minister van Justitie en vice-premier, noemde hem “een edelman van geest”.

De begrafenis is donderdag.