Courgettebrood met cognacglazuur

Zeg de naam niet wanneer u deze cake serveert, snijd hem gewoon in plakken en ga rond met de schaal. Mijn ervaring is dat de meeste mensen geen groenten in een cake verwachten. Door de courgette wordt deze cake echter heerlijk licht en vochtig.

2 deciliter plantaardige olie

300 gram kristalsuiker

3 eieren

2 theelepels vanille-essence

400 gram geraspte courgette

300 gram bloem

3 theelepels zuiveringszout

2 theelepels bakpoeder

2 theelepels gemalen kaneel

2 theelepels gemalen kruidnagel

1/2 theelepel zout

100 gram pecannoten, gehakt (desgewenst)

Glazuur

60 gram fijne tafelsuiker

4 eetlepels cognac

Vet een cakevorm van 12 x 22 centimeter licht in met olie. Bestuif met wat bloem, schud overtollige bloem eruit en zet weg. Verwarm de oven op 175 graden Celsius. Klop de olie en suiker circa 1 minuut met een handmixer. Voeg de eieren en vanille-essence toe en klop tot een glad mengsel. Schep er de geraspte courgette door. Zeef de bloem met het zuiveringszout, bakpoeder, de kaneel, kruidnagel en het zout boven een andere kom. Schep er de pecannoten door. Schep het bloemmengsel goed om met het courgettemengsel. Doe het beslag in de cakevorm en zet 65 minuten in de oven, of tot de cake stevig aanvoelt en loslaat van de wand van de vorm. Laat 5 minuten op een rooster afkoelen.

Maak intussen het glazuur. Doe de suiker en cognac in een kleine pan, zet op een laag vuur en roer tot de suiker opelost is. Zet weg.

Steek circa 12 keer met een satéstokje door de cake tot op de bodem. Giet er onmiddellijk het cognacglazuur over en laat 30 minuten staan. Stort de cake uit de vorm over op een rooster en laat verder volledig afkoelen. Wikkel in plastic folie en laat een nacht rusten voor u cake in plakken snijdt.